Ammatti-identiteetin aineksia – Putkimies kirjallisuudessa ja viihteessä
Henri Juva
Voi teitä sähkömiehet, ilmastointiasentajat, betoniraudoittajat ja monet muut ammattilaiset. Putkimies on maailman tunnetuin hahmo, satojen miljoonien ihmisten tietämä jo parin sukupolven ajalta. Super Mario aloitti uransa konsolipelien tasohyppelijänä jo 1980-luvun alussa.
Super Marion osaamisesta putkimiehenä pelit eivät kerro. Haalaritkin olivat alkuun punaiset, mutta vaihtuivat sitten uskottavampiin sinisiin. Marion työtehtävät vaihtelevat laajalti. Välillä tämä kilpailee karting-autoilla, sitten pelastaa prinsessaa. Kyllä tällaiset keikat saattaisivat houkuttaa kotimaistakin ammattimiestä.
Tässä tuli sukupuolitettu miesliite mainituksi jo moneen kertaan. Virallisemmin putkihenkilön ammattinimike on putkiasentaja, ollut jo pitkään, mutta muutokset kielenkäyttöön juurtuvat hitaasti.
Kun LVI-Urakoitsijaliitto halusi 1980-luvulla kasvattaa jäsenyritystensä henkilöstön toimialatuntemusta, terävöittää sen omakuvaa ja korostaa palvelua, tarkoitukseen perustettiin lehti. Epäonnisesti sen nimeksi tuli LVI-mies. Varsin laaja alalla työskentelevien naisten joukko paheksui nimivalintaa.
Mikä muu nimi olisi voinut olla, kun siinä piti olla ihminen ja toimiala. Henkilö, joukko, väki, ei näistä mikään olisi toiminut, puolustautuivat lehden nimen kummisedät (sic!).
Korrektisuuden vaatimukset vaihtelevat ajassa ja paikassa. Lunta tupaan tulee, jos näissä erehdytään. Etniset ryhmät, sukupuolet ja ammatit eivät ole sketsien kirjoittajille vaaratonta aluetta. Miinakenttä voi räjähtää pienestäkin herjasta.
Nokkelan ja vikkelän Super Marion vastakohta putkimiehen – tässä tämä sukupuolitettu ilmaus on totisesti paikallaan – roolissa oli Leo Lastumäki, jonka rähjäinen ja ronski olemus paitsi täytti tv-viihteessä aravakerrostalon koko keittiön, myös sotki sen.
Kaksimieliselle puheelle ja mielikuvitukselle LVI-huoltoasentajan työtehtävät tarjoavat verrattoman alustan, jota Lastumäen roolihahmo osasi hyödyntää. Rassausjutut sikseen, tämä on arvokas 100-vuotisjuhlakirja.
Jos LVI-alalla olisi tosikkoa väkeä, vaatisimme Lastumäen perikunnalta anteeksipyyntöä. Toisista sketsimaakareista Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala tuli parlamentaarikoksi valittu Pirkka-Pekka tunnontuskiin ja esitti julkisen anteeksipyynnön kaksikon parodioimista saamelaisista, nunnukaa nuu. Aake Kalliala tyytyi kummeksumaan kollegansa kääntymystä.
Ei sketsi osu maaliin, ellei pohjalla ole sellaista, minkä yleisö tunnistaa todellisuudeksi, vaikkakin liioitelluksi sellaiseksi. Kun huoltotoiminta ei niin selvästi ollut eriytynyt omaksi liiketoiminnakseen, saattoivat väkeväpuheiset ja kynnysmatolla kopisteluun tottumattomat urakkamiehet välitöinään tulla kotipiiriin hananvaihtoon.
Nokkelille savolaisille tuosta aukeni sisäsiisti liiketoiminta. Kuopiolainen LVI-huoltoliike rekisteröi aputoiminimekseen ”Kiroilematon putkimies”.
Esimerkin LVI-alan koulutuksen avaamista uravaihtoehdoista tarjoaa kupletisti ja katoavan maaseudun kuvaaja Jaakko Teppo, Savon puolelta kotoisin hänkin. Jaakko opiskeli ja valmistui LVI-insinööriksi, mutta alan työkokemus omien sanojensa mukaan typistyi yhdeksi kesäksi Kuopion Huberilla hajulukkona.
Baletissa ja oopperassa putkiasentajat eivät ole päässeet parrasvaloihin, mutta eipä siellä ole näkynyt muitakaan rakentamisen ammattilaisia, käsillään työtä tekevistä korkeintaan joku parturi. Sama tilanne elokuvissa. Miljööksi sentään vanhoissa Suomi-filmeissä kelpaa pannuhuoneen kaltainen lavaste silloin kun punotaan salaisia juonia kriminaalien kesken. Toimihenkilöistä valkokankaalle kelpuutetaan asessori ja kirkkoherra, mutta insinööri vain tukkilaisen valeasussa.
Kirjallisuudessa putkarit vaeltavat marginaalissa, heille ei sankarirooleja heru kuten ei merimiehillekään. Jos anglosaksisessa kirjallisuudessa pilkisti entisaikaan suomalainen, hän oli skönäri ja juoppo.
Kotimaisessa kirjallisuudessa sentään jotain. Kalle Isokallio kirjoitti veijariromaaniensa sarjaan Putkimies Pietarista -satiirin. Peräti Finlandia-palkinnon ansaitsi Hannu Raittilan vesitrilogian pääteos Canal Grande, jossa vesi-insinööri Marrasjärvi koittaa pelastaa Venetsian tulvilta. Ihan erilainen lähestymistapa on Sakari Fenin kirjassa Munavalikoima, jossa – kyllä vain – esitetään näkemys LVI-yrittäjän genitaaleista.
Kirjallisuus sikseen, myös todellisuus voi olla fiktiivistä. Monessa EU-maassa suureksi kansalliseksi uhkaksi ja brysseliläisen ylikansallisen politiikan heikkouden ilmentymäksi saatiin puolalainen putkimies. Mitä uhka faktisesti koski, jäi epäselväksi. Ehkä tuore EU-maa, joka tuli ”vodka drinking countries” -vyöhykkeeltä, koettiin, samoin kuin sen kovaa työtä pelkäämättömät ammattilaiset, kovin robustiksi viinien lipittelyyn tottuneiden kansallisvaltioiden asukkien piirissä.
Mielikuvat ovat kuin asenteet, eivät ne hevin muutu. Faktaa tarvitaan paljon ja toistuvasti. Vähitellen LVI-ammattien arvostus on kasvanut, ainakin tärkeimmällä mittarilla mitattuna: mikä minusta tulee isona. Välillä alalle halusi nuoria vähemmän kuin oli opiskelupaikkoja. Sittemmin tilanne korjaantui ja välillä putkiasentajan oppiin oli vaikeampi päästä kuin lukioon.
Nuoret ovat fiksuja. Toimialamme houkuttavuutta lisää sekin, ettei näitä töitä voida viedä halpatuotantomaihin. Putket asennetaan ja huolletaan kotipuolessa.
Koteihin avuksi tulevan LVI-ammattilaisen imago on siis eittämättä parantunut, mutta tälläkin kolikolla on kaksi puolta.
Turvakengät kodin eteiseen siististi riisuva ammattimies on asukkaiden mieliin. Liukastuminen sukat jalassa keittiön tikkailla tai nuljahdus lattialla voivat passittaa ammattilaisen pitkälle ja kalliille sairauslomalle. Siinä ovat vastakkain emännän kiitos ja toisaalta ikävä lisä toimialan tapaturmatilastoon.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design