Anna kesän lämmittää

Kesäkelit ovat viimeinkin alkamassa ja lämmityskausi päättyy. Mutta onko kodissasi lämmitys todella kytketty pois päältä?

Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä.

  • Säätöventtiilit eivät toimi sulkuventtiileinä. Niissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttääkin ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Lämpimään käyttöveteen lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta, eli lämpimään suihkuun pääsee kesälläkin, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.
  • Vanhemman talon verkoston vedessä on sakkaa, joka saattaa laskeutua pumpun pesään ja aiheuttaa jumiutumista. Niissä pumppu kannattaa käynnistää pieneksi hetkeksi pari kertaa kesän aikana.

Aika tarkistuttaa

Kun lämmitys on kytketty pois kesäksi, on oiva aika tarkistuttaa järjestelmän muiden osien toiminta. Se pienentää talvisia häiriötilanneriskejä.

  • Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa ajoittain tarkistaa ja tarvittaessa uusia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi patteritermostaatit, varoventtiilit tai paisunta-astia. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto on hyvä teettää kesällä. Näissä asioissa kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisten puoleen, Mäkinen vinkkaa.

Silkkaa säästöä

Mäkisen mukaan toimiva järjestelmä on myös kustannustehokas. Samoin lämmityksen poiskytkeminen kesäksi säästää energiaa.

  • Kiinteistön omistajien kannattaa ottaa harrasteisiinsa mukaan lämmitysjärjestelmien toiminnan ja energian kulutuksen seuraaminen. Pienenevät energialaskut tuovan hymyn huulille.

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Asiantuntija Juha-Ville Mäkinen, p. 045 899 9388,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939,

Mediatiedote 18.5.2017