Skip to Content

Kumppanuus antaa voimaa

Olen iloinen voidessani teidät tervetulleeksi ensimmäisen LVI-työelämäkumppani -verkostotiedotteen pariin. Viime talvena ja keväällä kävimme syvällisiä keskusteluja useilla paikkakunnilla. Aiheena oli ammatillisten tutkintojen laatu ja keskustelun sävy oli aluksi usein vakava. Eikä ihme, ammatillinen koulutus on saanut viime aikoina osakseen paljon kritiikkiä. Ilokseni kuitenkin huomasin tapaamisten aikana, että ammatillisen koulutuksen parissa työskentelee paljon työlleen omistautuneita ja äärimmäisen osaavia henkilöitä. Vaikeitakaan asioita ei lakaistu maton alle, josta erityinen kiitos. Niihin syventyminen on auttanut tunnistamaan nykyisten haasteiden juurisyitä. Lupaavaa on se, että ne eivät pääsääntöisesti johdu oppilaitoksista tai niiden henkilöstöstä.

LVI-työelämäkumppaniksi on ryhtynyt jo parikymmentä koulutuksen järjestäjää ja monessa paikassa prosessi on käynnissä. Asiaan kuuluva sitoumus tiettyjen laatunormien noudattamiseksi on sinänsä pala paperia, mutta julkisena julistuksena sitä on pidettävä rohkeana tekona. Ja mikä tärkeintä, sitoumuksen valmistelun aikana on varmasti käyty keskusteluja omasta toiminnasta ja arvioitu sitä huolella. Pelkästään tämä on epäilemättä parantanut paikallisesti LVI-alan tutkintojen laatua. Paikallisuus onkin LVI-työelämäkumppanimallin keskiössä. Asiat sovitaan ja toteutetaan paikallisesti ja niin mielestämme pitääkin olla. Paikalliselle tai alueelliselle koulutuksen järjestäjälle on annettava mahdollisuus toteuttaa asioita juuri heidän toimintaympäristöönsä sopivalla tavalla.

LVI-kumppaniverkoston tarkoituksena toteuttaa asioita, jotka auttavat paikallisesti tutkinnon ja työssäoppimisen laadun parantamisessa. Me liitossa otamme vastuun verkoston toiminnan järjestämisestä. Tulevan lukuvuoden toiminnoista tarkemmin myöhemmin tässä tiedotteessa, mutta yhteistä niille on se, että niiden tuloksia ja tuotoksia on voitava hyödyntää koulutuksen järjestäjien omissa hallinnollisissa malleissa prosessien tai asiakirjojen muodosta riippumatta. Nyt kyseessä ei ole työelämätoimikunnan valvontakäynti eikä kansallinen näyttöaineisto. Pyrimme yhdessä luomaan tulkintoja ja suosituksia itse kunkin kumppanin omassa piirissään käytettäviksi. Pyrimme toiminnassa myös vahvistamaan mukana olevien henkilöiden yhteisöllisyyttä ja heidän keskinäistä vertaistukeaan.

Verkoston oppilaitoksiin näkyvien toimenpiteiden lisäksi toimimme myös jäsenyritysten suuntaan. Sitoutamme niitäkin yhteistyöhön ja tietysti yhteisten tulkintojen ja suositusten mukaisesti. Isoimmat jäsenyritykset ovat jo päättäneet lähteä toimintaan aktiivisesti mukaan ja ne ovat hyvin sitoutuneita malliin. LVI-kumppanuusmalli on saanut paljon huomiota myös EK:n liittoyhteisössä ja tulevista kokemuksista ollaan kiinnostuneita kuulemaan. Myös OPH ja OKM seuraavat tilannetta tarkasti. Niiden suhtautuminen asiaan ollut positiivista, koska lopultahan tässä keskitytään rajatusti juuri tutkintojärjestelmän laadun parantamiseen eikä rakenneta rinnakkaista todellisuutta.

Kaikki tuo edellä mainittu saattaa luoda painetta, mutta sen kyllä kestämme. Innostavaa on se, että nyt saamme helposti huomiota myös hyville uutisille ja asioille. Tervetuloa tekemään niitä!

Terveisin
Juha-Ville

Back to Top