Aurinko – ihana kaveri

Aurinko on lämmittänyt mukavasti alkukesän ajan. Aurinkopaneelitkin ovat säteilystä hehkuneet ja lämmittäneet varaajien veden kuumaksi. Jos niitä vain olisi asennettu.

Rakennuksia ei tarvitse lämmittää kesäkautena, mutta lämmin suihku maistuu kesälläkin. Lämpimän käyttöveden lämmittämiseen kuluu vuodessa kolmannes koko rakennuksen energian kulutuksesta. Suomessa aurinkoenergialla voidaan tuottaa lämmin käyttövesi reilun puolen vuoden ajan; Samoin kylpyhuoneiden lattioiden mukavuuslämmitys kesäkautena sekä osa kevään ja syksyn lämmityksestä. Merkittävä apu vuotuiseen energian kulutukseen on siis mahdollista saada auringon paisteesta, ilman ilmakehää kuormittavia päästöjä.

Lähivuosikymmeninä siirrymme kohti hiilineutraalia Suomea, koska haluamme hidastaa ilmastonmuutosta ja pitää planeettamme elinkelpoisena. Silloin rakennusten on kulutettava erittäin vähän energiaa ja sekin vähä on tuotettava uusiutuvilla energiamuodoilla. Auringon säteilyenergian maksimaalinen hyödyntäminen eri muodoissaan on välttämätöntä.

Nyt rakennusten omistajilla on mahdollisuus edelläkävijyyteen, ja hakea yhdessä alan toimijoiden kanssa ratkaisuja auringon säteilyn hyödyntämiseen. Näillä ratkaisuilla vähennetään ostoenergian tarvetta ja pienennetään lämmityslaskua. Myös alan teollisuudelta odotetaan uusia aurinkovoimaratkaisuja eri tyyppisiin rakennuksiin.

Aurinko on hyvä kaveri – yhteistyötä sen kanssa kannattaa lisätä.
Aurinkoista loppukesää!

Arvo Ylönen, toimialapäällikkö
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Blogit 6-2018