Blogi: Putkimiehen korttikäsi

Rakentamisen byrokratiaa on luvattu vähentää valtakunnan tasolla jo vuosien ajan. Viimeisimmän lupauksen asiaan heitti pääministerimme Juha Sipilä hallitusohjelmassaan. Tuntuu kuitenkin siltä, että perälauta vuotaa.

Samaan aikaan, kun byrokratiaa karsitaan, laaditaan uusia lakeja ja määräyksiä pykälien täyttämiseksi. Aivan kuin jokin taho pelkäisi töidensä loppuvan, mikäli käytänteitä helpotetaan ja työtä tehostetaan. Työt varmasti virkamieskoneistossa vähenisivätkin.

Se, että putkiliikkeitäkin seurataan nykyään verottajan, AVI:n ja rakennusvalvonnan taholta ei yksin riitä. Omakotitalon maalämpöpumppua kytkevällä putkimiehellä on oltava lupa kylmäaineiden asennuksiin, vaikka kylmäkaasuihin ei koskettaisikaan. Myös vesihygieniapassi vaaditaan, koska kosketaan käyttöveden syöttöön. Tulityökortti vaaditaan, jos liitoksia tehdään juottamalla. Asentajalla tai hänen esimiehellään on oltava kohteeseen soveltuva KV-pätevyys. Jos työ ylittää 15 000 euron rajan, asentaja on ilmoitusvelvollisuuden piirissä. Kohteesta on haettava lupa paikalliselta rakennustarkastajalta, ja hänelle on toimitettava rakennuslupahakemus kaikkine liitteineen, KVV-hakemus ja piirustukset. Kun työ on valmis, vaaditaan käyttöönottopöytäkirja, tarkastusasiakirja ja loppukuvat.

On hyvä, että valvotaan ja vaaditaan, mutta tiedän, että tämä vääristää kilpailua. Perustelen tätä sillä, että ei monellakaan viranomaisella kaikissa kunnissa ole mahdollisuutta valvoa tätä kaikkea. Iso osa tekijöistä oikaisee tämän kaiken byrokratian, jolloin lainkuuliaiset yrittäjät ovat auttamattomasti kalliita ja tehottomia, koska tämä kaikki vaatii aikaa ja resursseja. Täytyy muistaa, että vastuuta ei viranomaisilla näissä asioissa juuri ole. Yrittäjän näkökulmasta vastuu on aina henkilökohtainen ja porautuu syvälle sisimpään, vaikka yritys omaisi millaiset vakuutukset tahansa.

Jotta putkimiehen pokerinaama jatkossakin pitää niin tällöin on syytä muistaa valttikortti, verokortti, tulityökortti, kylmäainekortti, vesityökortti, työturvallisuuskortti, ajokortti ja nyt myös tietysti joulukortti.

Hyvää joulua!

Ville Hälinen, puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry