Brändi ei merkitse näppäriä iskulauseita vaan käyttäytymistä

Kuvittele yrityksesi persoonana. Miten se puhuu, miten se käyttäytyy, mitä sillä on päällä ja keitä ovat sen kaverit.

Hyvä. Juuri tuollaisena asiakkaasi näkevät teidän yrityksen. Ja pohtivat, kumman pyytävät mukaan projektiin: sinun yrityksesi kaltaisen brändipersoonan vai sen toisen. Tyypin, joka on ystävällinen, huomioiva, ulospäin suuntautunut. Asiantunteva ja pätevä. Ainakin sen oloinen.

Niin, kumman kanssa on kivempi hoitaa hommaa: nuhjuisen vai siistin, iloisen vai surullisen, juron vai juttelevan, epämääräisen vai rehdin, ylimielisen vai ystävällisen?

Ja kummalla olla töissä. Sitä miettivät myös palkkalistoillasi olevat ammattilaiset. Ja ne osaajat, jotka sinä haluaisit teille töihin.

Tietysti voit ajatella, että isännöitsijä tilaa tai pääurakoitsija valitsee sen halvimman. Kyllä hinnalla onkin kilpailutuksessa iso merkitys. Mutta millä muulla kuin brändillä varmistat, että pääset edes finaaliin – antamaan tarjousta?

Älä usko minua, vaan katso, miten rakennusalalla jo brändätään. Esimerkiksi Hämeen laaturemontti luopui hyvästä ja luotetusta nimestään ja otti koko firman käyttöön toisen brändinsä: Vesivekin. Miksikö? Kun halutaan kasvaa tutuista ympyröistä ja kansainvälistyä, paikallisuutta viestivä nimi ei saa olla siinä käsijarruna.

Entä Fira ja heidän kahden viikon putkiremonttinsa? Se ei ollut pikaväylä bisneksille, eikä tavoitteena ollutkaan toteuttaa jokaista työmaata kahdessa viikossa, kuten Kauppalehti kertoo. Tavoite oli ottaa paikka ajatusjohtajana, ja siten kokoaan suurempana vaikuttajana.

Ajatusjohtaja jää mieleen oman alansa kärkinimenä, ja sellaisten puoleen tullaan kääntymään sekä tarjous- että haastattelupyynnöillä. Mielenkiintoinen toiminta ratkaisee uutiskynnyksen ylittymisen ja keskustelunaiheeksi päätymisen. Brändi on toimintaa eikä pelkkiä väitteitä tai näppäriä iskulauseita.

Mistä LVI-ammattilainen haluaa ja mistä kannattaisi jäädä mieleen?
Puhutaan siitä lisää lokakuussa LVI-Päivillä.

Sallamaari Muhonen, Viestintäkonsultti
Netprofile Finland