Digitalisaatio pakottaa avautumaan

Digitalisaatiosta on viime aikoina puhuttu niin paljon, että koko sana on alkanut kokea inflaatiota. Ihmiset eivät jaksa enää kauhistella tai ihastella sitä. Harva ymmärtää, mistä oikeasti on kysymys. Digitalisaatio ei ole peikko, ihanne tai itseisarvo, se on tapa toimia.

Digitalisaation voi tiivistää sanaan tieto. Kyseessä on lähes poikkeuksetta sen kerääminen, siirtäminen ja hyödyntäminen. LVI-talotekniikassa on paljonkin käyttöä tiedolle. Sen avulla rakennukset voivat itse säätää tilojen lämpötilaa, ilmanvaihdon määrää ja valaistusolosuhteita. Järjestelmät voivat seurata toimintakuntoaan ja saada huollon paikalle tarpeen ilmaantuessa. Rakennus voi seurata ja optimoida energian kulutustaan tai energian tuotantoaan. Voimme saada yksityiskohtaisia raportteja poikkeamista ja kulutustiedoista. Remonttien aikainen asukasviestintä ja vaikuttamismahdollisuudet voivat parantua.

Teknologian kehittyminen tapahtuu nopeasti. Keskustelua seuratessa tulee mieleen, että olemmeko jotenkin alistuneet, tai sulkeutuneet? Yritämmekö vain selviytyä koko ajan muuttuvassa todellisuudessa? Miksemme sen sijaan laittaisi uutta teknologiaa palvelemaan meitä, avoimesti? Meidänhän siitä pitäisi saada lisäarvoa. Olimmepa sitten palveluiden tarjoajia, tilojen omistajia tai tilojen käyttäjiä.

Digitalisaation hyödyntämisessä liiketoimintaan suurin uhka on oma passiivisuutemme. Digitalisaatio, tieto, on avointa ja läpinäkyvää: ideat on tarkoitettu jaettaviksi ja jalostettaviksi. Se mikä muuttuu tulevaisuudeksi, on meistä kiinni.

Tutustu KIRA-digi -hankkeeseen.