EK: Elinkeinoelämän luottamus laski aavistuksen syyskuussa

”Yritysten luottamuksen heikentyminen loiveni syyskuussa. Vaikka kokonaisuutena luottamus laski aavistuksen, muutokset eivät olleet suuria lukuun ottamatta rakentamista, joka kulki vastavirtaan. Rakennusyritysten luottamus nousi selvästi edelliskuukaudesta. Teollisuus näkee tuotannossa jo tasaantumisen merkkejä. Palveluiden ja vähittäiskaupan luottamukseen heijastuu voimakkaasti kuluttajien kokema epävarmuus”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Rakennusyritysten luottamus nousi syyskuussa. Luottamusindikaattorin saldoluku oli -6 pistettä, mikä on kymmenen pistettä enemmän kuin elokuussa. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -6.

  • Elämme paraikaa tilanteessa, jossa kuluttajien ennätyksellisen alas pudonnut luottamus ei ole vielä toteutunut kunnolla heikentyneenä kulutuksena ja siten välittynyt täysimääräisesti yrityskenttään. Tuleviin kuukausiin kohdistuu kuitenkin suurta epävarmuutta muun muassa energian hintojen ja korkojen nousun myötä. Erityisesti euroalueen tilannetta kannattaa seurata nyt myös tarkkaan, Pakarinen jatkaa.

Lähe ja lisätietoja: Elinkeinoelämän keskusliitto EK