EK: Rakentamisen luottamus ennallaan

Suomen luottamuslukemat ovat linjassa muualla nähdyn kehityksen kanssa. Globaalin teollisuuden elpymisestä on ollut jo merkkejä alkuvuodesta, mutta on huomattava, että koronaviruksen vaikutukset eivät juurikaan näy näissä lukemissa. Käänne huonompaan on ollut nopea ja virus on nyt suurin uhka globaalille taloudelle, ilmenee EK:n helmikuun 2020 luottamusindikaattorista.

Rakennusalan luottamusindikaattorin saldoluku oli helmikuussa +1, eli sama kuin edelliskuun tarkistettu saldoluku. Alan luottamus on edelleen pitkän aikavälin keskiarvoa (-6) korkeammalla.

Rakennusalan tilauskirjat ohentuivat hieman helmikuussa, mutta tilauskanta on edelleen pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla. Henkilökunnan määrän ennakoidaan kausivaihtelu huomioon ottaen lisääntyvän hieman alkukevään aikana. Suomalaisten rakennusyritysten luottamus oli tammikuussa selvästi alle EU-maiden keskiarvon.

  • Tulevan talouskehityksen kannalta keskeisintä on nyt nähdä, millaista jälkeä koronavirus saa aikaan Euroopan palvelusektorilla. Teollisuuden alamäen on tähän asti kompensoinut palveluiden hyvä vire, mutta nyt sekin voi hyytyä. Euroalueen talous on jo nyt taantuman partaalla, joten isoa tuuppausta ei tarvita kääntämään tilannetta entistä huonommaksi, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Lisätietoja EK:n sivuilta.