EK:n luottamusindikaattori: Rakennusyritysten luottamus heikkeni tammikuussa

EK:n tammikuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen pysyneen heikkona vuodenvaihteen tienoilla. Talouden palautuminen koronakriisistä jatkuu lähikuukausien aikana, sillä suhdanneodotukset ovat nousussa.

EK Luottamusindikaattori 1-2021 Rakennysyritysten luottamus heikentyi tammikuussa.

  • Suhdannetilanne on jatkunut heikkona, mutta näkymissä on tapahtunut selvää parantumista viime syksystä. Koronavirus hallitsee yhä tulevien kuukausien talouskuvaa, mutta suhdannenäkemysten nousu kielii jo kriisin jälkeisen vastarannan häämöttävän. Meneekö talouskuva odotetun mukaisesti eteenpäin, riippuu paljon rokotusten aikataulusta, toteaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Palautuminen on Suomessakin tapahtumassa samaa tahtia muun maailman kanssa.

  • Rakentamisessa vaikeudet alkoivat jo ennen koronaa eivätkä ne ole vieläkään helpottaneet. Erot toimialojen ja yritysten välillä ovat yhä suuria”, Pakarinen jatkaa.

Rakentamisen luottamusindikaattorin saldoluku oli -19 pistettä, joka on neljä pistettä vähemmän kuin edelliskuussa. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -6, joten luottamus pysyi selvästi keskiarvon alapuolella.

Tilauskannan kuvattiin kohentuneen lievästi, mutta se on edelleen tavanomaisen tason alapuolella. Henkilöstön määrän arvioidaan vähentyvän tulevien kuukausien aikana, kun tilannetta tarkastellaan kausitasoitetuilla luvuilla.

Suomen rakentamisen luottamusindikaattori oli joulukuussa selvästi EU-maiden keskitason alapuolella.

Lue lisää EK:n sivuilta.