EK:n Suhdannebarometri: Rakentamisessa edessä alamäki, joka koettelee yritysten kannattavuutta

Globaalin talouden yllä leijuu nyt poikkeuksellisen paljon jännitystä. Epävarmuus heijastuu nopeasti myös Suomen talouteen. EK:n lokakuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat painuneet kriisilukemiin.

  • Suomi on nyt talouden taantumassa. Kuinka pitkä ja syvä taantumasta tulee, on vielä arvoitus. Geopoliittiset jännitteet ja sota Euroopassa pitävät poikkeuksellisen suurta epävarmuutta yllä. Toisaalta esimerkiksi tiedot maakaasuvarastojen täyttymisestä Euroopassa ovat myönteisiä uutisia synkkyyden keskelle. Saksan talous näyttää suuntaa myös Suomelle, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Synkentynyt tilanne heijastuu myös yritysten odotuksiin tuotanto- ja myyntikehityksestä. Alkusyksyn aikana tilanne on vielä jokseenkin kantanut, mutta kysyntäongelmat ovat nousseet jo yritysten suurimmaksi kasvun esteeksi.

  • Kustannusten nousu ja alkanut kysynnän hiipuminen iskevät yritysten kannattavuuteen. Samalla henkilöstöodotukset hiipuvat, merkittävä osa yrityksistä suunnittelee jo lomautuksia ja työvoimapula on alkanut jo hieman helpottaa. Samaan aikaan toimitusketjujen haasteisiin on sopeuduttu varastoja kasvattamalla ja tämäkin kysyntä on nyt vähempänä, Pakarinen tiivistää.

Rakentamisessa edessä alamäki, joka koettelee yritysten kannattavuutta

Rakentamisen suhdannetilanne on yhä synkkä, mutta syksyn aikana tilanne on korjaantunut aavistuksen paremmaksi. Sen sijaan suhdannenäkymät ovat jatkaneet tummentumistaan. Sekä suhdannetilanteessa että -näkymissä rakennusyritysten arviot ovat lähellä finanssi- ja koronakriisin aikaisia tasoja.

Rakennusalalla tuotanto tulee laskemaan lähikuukausien aikana. Pessimistiset tuotanto-odotukset heijastuvat myös alan työllisyyteen. Henkilöstömäärien arvioidaan vähentyvän tulevien kuukausien aikana. Vaikka kustannusten nousuvauhdin rauhoittumisesta onkin jo viitteitä, on viime kuukaudet olleet vaikeita monille rakennusalan yrityksille. Kysynnän hiipuminen on noussut suurimmaksi kasvun esteeksi. Nopea kustannusten nousu ja kysyntäongelmat johtavat kannattavuushaasteisiin. Rakennusalan yritykset arvioivat kannattavuuden heikentyneen merkittävästi viime vuodesta.

Lähde ja lisätietoja: Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Lisää tilastoja Tunnusluvut ja tilastot -osiossa.

27.10.2022