EK:n Suhdannebarometri: Talouden yllä leijuu taas tummia pilviä
Maailmantalouden suhdanne kohtaa paraikaa poikkeuksellisen suurta epävarmuutta kaikilla päätalousalueilla. Tämä heijastuu myös Suomeen. EK:n heinäkuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet kaikilla päätoimialoilla. Suhdannenäkymiä mittaavat saldoluvut ovat painuneet jo lähelle finanssi-, euro- ja koronakriisin tasoja.
- Venäjän hyökkäyssodan myötä Suomen kasvuennusteet tälle vuodelle puolittuivat kolmesta prosentista reiluun prosenttiin. Alkuvuonna talouskehitys on ollut vahvaa, joten ennusteiden toteutuminen huomioi jo varsin merkittävän talouden hidastumisen. Yritysten tuoreet arviot kertovat Suomen talouden jarruttavan voimakkaasti eikä taantumakaan ole poissuljettu, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.
Synkkenevästä näkymästä huolimatta yritysten suhdannetilanne on kokonaisuutena pysytellyt vielä siedettävänä. Tilauksia on riittänyt, tuotanto ja myynti ovat kasvaneet pitäen yllä myös henkilöstömäärien kasvua. Kovan kustannusten nousun arvioidaan iskevän kuitenkin yritysten kannattavuuteen.
- Vaikutukset näkyvät yrityskentässä ennen kaikkea materiaali- ja energiapulan kärjistymisenä sekä sitä myötä kohonneina kustannuksina, jotka heijastuvat etenkin rakentamiseen ja teollisuuteen. Palveluiden puolella on palauduttu koronasta, mutta kasvu hirttää kiinni pulaan osaavasta työvoimasta. Tämä näkyy selvästi esimerkiksi logistiikan puolella, Pakarinen summaa.
Rakentamisen suhdannetilanne jatkoi heikentymistään kesän aikana
Syksyn aikana suhdannetilanteen odotetaan vaikeutuvan entisestään, sillä rakennusalan suhdannenäkymät ovat varsin synkät historiaankin nähden. Ongelmat materiaalien saatavuudessa sekä korkojen nousu ovat hidastaneet etenkin kiivaana käynyttä uudisasuntorakentamista. Pitkä noususuhdanne alkaa kääntyä laskuksi ja kehitys näkyy myös toimitilarakentamisen puolella. Erityisesti teollisuus- ja varastorakentaminen on lupakehityksen perusteella vähenemässä. Ei siis ihme, että rakennusalan tuotanto-odotus tämän vuoden viimeiselle neljännekselle on painunut hyvin alas. Vastaavia tasoja on nähty viimeksi aivan koronakriisin pohjissa, finanssikriisissä.
Lähde ja lisätietoja: Elinkeinoelämän keskusliitto EK