EK:n suhdannebarometri: Venäjän hyökkäys Ukrainaan tummensi suhdannenäkymät

EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat tummuneet kaikilla päätoimialoilla. Suhdannetilanne kantaa vielä teollisuudessa, mutta rakentamisessa ja palveluissa tullaan jo alaspäin.

  • Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy erityisesti rakentamisessa, jossa tilanne on muuttunut nopeasti heikommaksi. Varsinkin materiaalien saatavuus on nyt iso kysymys, joka näkyy myös teollisuuden puolella suurena ongelmana. Vaikka kysyntää riittää vielä monin paikoin, epävarmuus tulevasta yhdistettynä voimakkaaseen kustannusten nousuun vaikeuttaa suomalaisyritystenkin toimintaympäristöä nyt merkittävästi, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Tuotanto ja myynti ovat kasvaneet kaikilla päätoimialoilla kevään aikana. Myös henkilöstöodotukset ovat kokonaisuutena yhä myönteiset. Osaavan työvoiman saatavuus on edelleen suurin kasvun este yrityksille. Kyselyyn vastanneista 32 prosenttia ilmoitti rekrytointiongelmista.

Rakentamisessa tapahtumassa pysyvämpi käänne seitsemän vuotta kestäneen nousukauden päätteeksi

EK:n suhdannebarometri 4-2022: Rakentaminen

EK:n suhdannebarometri 4-2022: Rakentaminen

Sekä suhdannetilanne että -näkymät ovat alalla heikentyneet. Rakennusalan tuotanto- ja henkilöstöodotukset ovat viilentyneet nopeasti ja etenkin syksy on monessa suhteessa arvoitus. Materiaalien saatavuus ja kustannusten nousu on ollut voimakasta. Alan suurin tuotannon kasvuneste on kuitenkin yhä ammattitaitoisen työvoiman saatavuus.

Asuntorakentamisessa liikutaan tuntemattomilla vesillä, kun asiaa tarkastellaan kappalemääräisten aloitusten ja rakennuskustannusten nousuvauhdin näkökulmasta. Vuokrat ovat kehittyneet selvästi maltillisemmin viime kuukausien aikana ja edelleen lisääntyvä tarjonta tukee tätä kehitystä. Toisaalta äkilliset muutokset ovat myös lisänneet asuntojen kysyntää ainakin väliaikaisesti. EK:n Suhdannebarometrin perusteella rakennusyrityksillä on hyvin vähän valmiina olevia myymättömiä asuntoja.

Lähde ja lisätietoja: Elinkeinoelämän keskusliitto EK