Energistä perusparannusta

Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden kannattaa miettiä välttämättömien toimenpiteiden, kuten vuotavien putkien tai katon korjauksen lisäksi ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Niillä parannetaan huomattavasti rakennuksen energiatehokkuutta ja asumisviihtyvyyttä sekä saadaan kustannussäästöä asumiseen ja kiinteistönhallintaan.

Suomessa rakennettiin 1960-1980-luvuilla paljon kerros-, rivi- ja omakotitaloja, yhteensä noin miljoona asuntoa. Energiatehokkuudeltaan nämä ovat maan heikointa tasoa, ja usein sisäilmaolosuhteissakin on toivomisen varaa.

– Suurin energiatehokkuuden parantamismahdollisuus on juuri näissä rakennuksissa. LVI-toimialalta löytyy tähän monia ratkaisuja, esim. lämmitystapamuutokset, joissa siirrytään maa- tai aurinkolämmön käyttöön sekä lämmöntalteenottoratkaisut ilmanvaihdossa, automatiikan nykyaikaistaminen ja LVI-järjestelmien perussäädöt, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

– Korjausten myötä tiloihin saadaan raikkaampi sisäilma ja lämmityskustannukset pienenevät. Raikkaasta makuuhuoneesta herää virkeämpänä kuin tunkkaisesta.

Uusi suunta korjauskulttuuriin

Asunto- ja kiinteistöyhtiö varmistaa parhaiten viihtyisän asumisen, energiatehokkuuden ja asumisvarallisuuden säilymisen suunnitelmallisella ja ajoissa toteutetuilla korjausratkaisuilla.

–  Moneen taloyhtiöön on kertynyt korjausvelkaa. Päätöksiä välttämättömistäkin korjauksista on lykätty ja riskit rakennuksissa kasvavat. Myös asukkaat kärsivät korjausten viivyttämisestä, kun asumismukavuus heikkenee ja vanhanaikainen talotekniikka tuhlaa energiaa ja asukkaiden rahoja.

Rakennusten kunnosta huolehtiminen on omistajan vastuulla, taloyhtiöissä se on hallituksen tehtävä. Ylönen kehottaakin asunto- ja kiinteistöyhtiöitä ottamaan uuden suunnan kohti suunnitelmallista korjaus- ja ylläpitokulttuuria, ja lisäämään hallituksen asialistalle vakioksi taloyhtiön kunnosta huolehtimisen ja tarpeellisten korjaustoimenpiteiden käynnistämisen. Lakisääteinen kunnossapitotarveselvitys seuraavalle viidelle vuodelle pitää saada aktiiviseen käyttöön.

Hyvä ajankohta korjauksille

Uudisrakentamisen pitkään jatkunut matalasuhdanne vapauttaa osaavaa LVI-alan työvoimaa korjaustöihin. Lisäksi valtio tukee korjausrakentamista korjausavustuksella sekä kotitalousvähennyksellä. Nyt onkin loistava ajankohta korjausten toteuttamiselle.

Lisätiedot

Toimialapäällikkö Arvo Ylönen, p. 050 309 3670,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939,

Mediatiedote 8.5.2014