Halvin hinta – harvoin paras vaihtoehto

Kun rakennus- tai lvi-alalla puhutaan kilpailuttamisesta, niin kovin usein sillä tarkoitetaan halvinta hintaa tarjouksessa. Muut tekijät jäävät sivuosaan. Osaaminen, laatu ja toimitusvarmuus ovat juhlapuheissa tärkeitä asioita kumppania valittaessa, mutta tiukassa kilpailuttamistilanteesta ne unohtuvat usein.

Huoltotöissä kilpailun voittaa halvimman tuntiveloitushinnan tarjoava yritys. Onko niin, että tilaaja pyytämällä pyytää töihin firman pienipalkkaisimman työntekijän, ja kuvittelee saavansa ammattilaisen huoltotöitä tekemään.

Kun talonrakennushanketta käynnistetään, tavoitteena on tehdä rakennus vuosikymmeniksi. Talon elinkaaren kustannukset muodostuvat rakennusvaiheen investointikustannuksista sekä käytön aikaisista ylläpitokustannuksista mm. energia-, huolto- ja korjauskustannuksista. Tässäkin kannattaa optimoida koko elinkaaren kustannuksia, ei vain minimoida rakennusvaiheen kustannusta. Pahimmillaan karsimista tehdään sisäympäristön olosuhteiden kustannuksella. Kuitenkin rakennukset tehdään ihmisiä varten, sisätiloissa viihtymistä varten.

Putkiremonteissakin kriteerikynä sauhuaa usein vain hinnan kohdalla. Kuitenkin urakkaan liittyy paljon muitakin kriteerejä kuten esimerkiksi työn laatu, asukasviestintä ja aikataulu. Tilaajan kannattaakin pitää mielessä urakan kokonaisuus pelkän hinnan sijasta.

Uskon, että rakennus- ja lvi-alalla työskentelevät yritykset ja työntekijät haluavat tehdä asiakkaille toimivaa rakennettua ympäristöä. Halvin hinta ohjaa harvoin tätä tavoitetta kohti. Halvimman hinnan määräävästä asemasta pitää opetella pois.

Arvo Ylönen, toimialapäällikkö
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Blogit 2-2018