Heikomman oikeus

Kun lyödään kättä päälle, asia on Suomessa sillä sovittu. Valitettavasti työehtoasioissa tarvitaan satasivuisia sopimuksia ja niiden vielä paksumpia selitysosia.

Paikallisella sopimisella voitaisiin keskittyä niihin alan työehtojen kohtiin, jotka kunkin yrityksen ja sen henkilöstön kannalta ovat keskeisiä. Paino on sanalla sopiminen. Ellei sovita, sitten mennään niillä nuoteilla, jotka on laadittu viisaudella, joka ei ole lähtöisin yrityksestä ja sen väestä.

Sitä on mahdoton ymmärtää, miksi paikallisesti sovittaessa kolmannelle osapuolelle annettaisiin oikeus riitauttaa se mihin työnantaja ja työntekijä ovat päätyneet. Paikallisen sopimisen laajentamista setvineen selvitysmies Harri Hietalan esitykseen sisältyy ammattijärjestön kanneoikeus.

Totta kai työntekijän tai työnantajan pitää voida riitauttaa sopimansa, jos vaikka toinen osapuoli ei pysy sanassaan. Siitä mennään oikeuteen paikallisen advokaatin tai liiton lainoppineen kanssa. Vaan se ei käy, että liiton miehet kurkkivat selän takaa, ei noin voi tehdä, haastetaan yrittäjä leivättömän pöydän ääreen. Vieläpä työntekijän kantaa kysymättä.

Kumpi osapuoli siinä olisi heikoilla, jos tarkastellaan lukuja eli millaisilla resursseilla työntekijöiden ja työantajien asioita ajetaan?

LVI-alan työntekijöiltä – yritysten tilittämänä – kerätään Rakennusliittoon vuotuisesti noin 4 200 000 euroa. Työntekijää kohden se tekee keskimääräisellä palkalla noin 650 euroa vuodessa.

Työnantajapuoli joutuu tyytymään paljon vähempään. LVI-TU:n jäsenmaksuina kootaan tänä vuonna 876 000 euroa. Alin yrityksen jäsenmaksu on 250 euroa, runsas kolmannes siitä mitä yrityksen pitää kunkin työntekijänsä puolesta lähettää liiton kassaan.

Jos olisin järjestäytymätön työnantaja, tekisin kiireesti kaksi asiaa. Tarkistaisin, että yritykseni vakuutuksiin kuuluu riittävä turva oikeudenkäyntien kuluihin. Sitä ennen olisin jo lähettänyt jäsenhakemuksen työnantajaliittoon. Jäsenmaksua vastaan saa muun ohessa lainopillista neuvontaa, vaan ei sitä tuputeta, ellei itse pyydä.

Henri Juva
Quattro Mikenti Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n puheenjohtaja 2007 – 2014