Hyvän tekijät

Hyvän tekemistä toiselle niin että siitä itsekin hyötyy kutsutaan bisneskielellä win-win -periaatteeksi. Sellaista on LVI:n toteuttaminen erityisesti korjausrakentamisessa. Laitetaan paikat kuntoon. Parannetaan viihtyisyyttä. Pienennetään kalliin energian käyttöä. Tarjotaan ammatti-ihmisille työtä, vaihtoehdoksi toimettomuudelle kortistossa.

Valitettavasti on kuultu, asiantuntijoiltakin, kannanottoja, että korjausrakentamisen avustaminen menee hintoihin. Kun katsoo alan yritysten tuloslukuja, pitää kysyä mihin hintoihin? Pikemminkin niillä on varmistettu työllistäminen ja toiminnan jatkuminen, jakovara yritysten omistajille on jäänyt olemattomaksi.

Valtion kirstun vartijat ovat taitavasti käyttäneet korjausrakentamisen tukea silloin kun muu tekeminen niiaa. Finanssikriisin jälkeisessä syöksyssä korjausrakentamisen elvyttämisellä pidettiin muutama kymmenentuhatta ihmistä työllisinä. Emme voi sponsoroida puhelimien vientiä, mutta omia nurkkia kunnostamalla pidämme pelimerkit omassa maassa tukemassa horjuvaa talouttamme.

Taustalla on toki kylmät tosiasiat. Laskelmat osoittavat, että korjaamista avustamalla valtio on verotuloina ja toimeen tulemisen tuissa säästämällä tienannut enemmän kuin tukiin on kulunut. Win-win on toteutunut siinäkin.

Kun kritiikkiä esitetään, pitäisi miettiä mikä on vaihtoehto? Veronmaksajina meille kaikille tulee lopulta halvemmaksi, kun tehdään hyvää.

Henri Juva, puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry