I love my (korvaava) job!

Auts tai aih! Sattui vahinko kotona tai töissä, iski sairaus ”kovalevyyn tai kroppaan”. Ei hätää, työnantaja pitää osaltaan huolen, koska työntekijä on tärkeä ja ihminen. Lääkäri tutkii, ohjaa ja suosittaa, onko työntekijä työkykyinen vai ei. Työnantaja ja työntekijä toimivat lääkärin ohjeiden ja suositusten mukaisesti.

Rakennusalalla työntekijät ovat joko täysin sairaita tai terveitä. Monilla muilla aloilla ei. Useilla aloilla työntekijä voi sairauslomansa aikana osallistua korvaavaan, kevennettyyn tai muokattuun työhön. Yhtä kaikki, sama asia. Usein toive korvaavan työn tekemiseen tulee työntekijältä. Sairauslomalla oleva haluaa osallistua koulutukseen, tutustua työryhmässä yrityksen muihin työtehtäviin tai olla pois kotoa edes muutaman tunnin päivässä ihan muuten vaan.

Taannoin eräälle urakkaryhmään kuuluvalle vanhemmalle asentajalle määrättiin sairauslomaa. Asentaja saapui puheilleni ja pyysi, josko saisi siirtää sairausloman hyvän urakan jälkeiseen aikaan, koska hyvä tienisti katkeaa. No, se ei onnistunut, mutta on hyvä kertomus siitä, että työkyvyn arviointi ei välttämättä onnistu lääkäriltä, työnantajalta tai varsinkaan työmarkkinaosapuolilta. Työkyvyn arviointi on tehtävä yhdessä ja lopullisen päätöksen on pystyttävä tekemään asianomainen itse. Työnantajan on kuunneltava työntekijää ja luotava mahdollisuus mielekkääseen ja soveltuvaan työhön kaikissa olosuhteissa, myös sairauslomalla.

Valveutuneen työnantajan on joskus pystyttävä arvioimaan työntekijän työkyky vaikka lääkärin pakeilla ei olisi käytykään. Avoin työilmapiiri ja luottamus luovat mahdollisuuden joustaviin käytäntöihin esim. uupumuksen vallitessa sen syystä riippumatta. On absurdia ajatella, että työmarkkinajärjestöt kykenevät arvioimaan tätä luottamusta paremmin kuin työnantajat ja tekijät paikallisesti.

Luottamus tuo hyvinvointia ja hyvinvointi tuo terveyttä. Pidetään itsemme ja työntekijämme fyysisesti ja psyykkisesti hyvässä kunnossa, niin näitä ei tarvitse edes miettiä.

Hyvinvoivaa kevättä!

Ville Hälinen, puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry