IL: Yllättävä ammatti nousi nuorten suosikiksi

Nuorten asenteissa on tapahtunut kymmenessä vuodessa selvä muutos, asiantuntijat kertovat.

Putkimiehen töitä pidettiin ennen likaisena hommana, eikä ala vielä kymmenen vuotta sitten innostanut nuoria. Nyt perinteinen ammatti vetoaa nuoriin jopa niin, etteivät kaikki alalle haluavat saa edes opiskelupaikkaa. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry kertoo, että LVI-alan suosio on korkealla tasolla opiskelupaikkaa hakevien nuorten keskuudessa. Yhdistyksen mukaan erityisesti viimeisen kolmen vuoden aikana on tapahtunut selkeä muutos.

Espoossa sijaitsevan Omnian ammattiopiston koulutuspäällikkö Heikki Alakiikonen on todistanut ilmiötä työssään.

– Kyllä, suosio on lisääntynyt. Hakijoita on nyt enemmän kuin koulutuspaikkoja, hän kertoo.

Talotekniikan perustutkintoon johtavaa koulutusta tarjotaan yli 40:ssä opetuspisteessä ympäri Suomea ja opiskelupaikkoja on yhteensä hieman alle 1200. Perustutkinnon suorittaminen kestää kolme vuotta. Suurin osa hakijoita on nuoria miehiä.

– Työllisyystilanne ja palkkaus on kohdillaan, Heikki Alakiitonen selittää suosion syitä.

Alakiitosen mukaan alan imago on lisäksi muuttunut. Tämän allekirjoittaa myös LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n asiantuntija Juha-Ville Mäkinen.

Itsenäisyys ja asiantuntijuus kiinnostavat

– Työllisyystilanne on hyvä. Tätä tukee Suomen nykytilanne, jossa rakennuskanta on siinä kunnossa, että korjausrakentamiselle on jatkuvasti kysyntää. Myös uudisrakentaminen työllistää alalla. Tätäkin merkittävämpi syy on mielestäni se, että nykynuorten mielikuva alasta on muuttunut 1990-luvun lopusta.

Mäkisen mukaan alan työt koetaan nyt nuorten keskuudessa itsenäiseksi asiantuntija-ammateiksi ja erityisesti juuri asiantuntijuudella on vetovoimaa.

– Myös työn itsenäisyys puhuttelee nuoria, hän sanoo.

Lisäksi työympäristöt ja -välineet ovat kehittyneet takavuosien tasosta.

Vanha putkimies-nimike ei ehkä anna ammatista täysin oikeaa kuvaa, sillä LVI-alan perustutkinnon suorittaneet toimivat erilaisissa talotekniikan asennustehtävissä. Nuorten valinta saattaa olla myös kaukonäköinen, sillä tuoreessa Etlan raportissa alan työt listattiin yhdeksi niistä ammateista, joita robotit eivät voi aivan lähitulevaisuudessa korvata.

– Kyllä valmistuneilla on hyvin realistiset mahdollisuudet löytää työtä, Mäkinen toteaa

Iltalehti.fi