Insinööri, uuden ajan airut
Juha-Ville Mäkinen
Insinöörien koulutus liittyy vahvasti teollistumisen aikakauteen ja sen eri jaksoihin. Se nivoutuu yhteen työhön liittyneiden teknisten vaatimusten kasvamisen kanssa. Yhteiskuntarakenteiden muokkaantuessa myös yritysten työvoiman saamiseen ja osaamiseen oli pakko alkaa kiinnittää huomiota.
Talouden uusi kivijalka tarvitsi tekijänsä
Maataloudessa yleinen työn ohessa tapahtuva oppiminen tai käsityöammateista tuttu polku oppipojasta kisällin kautta mestariksi eivät olleet teollisuudessa käytännöllisiä tapoja ammattiosaamisen kehittämiseksi. Tehtävät olivat kokonaan uusia ja vaativat kykyjä, joita ei oltu voitu oppia muualla. Prosessien kehittämiseen tai valvomiseen ei voinut osallistua ilman etukäteen saatua koulutusta. Yhteiskunta tuli uuden haasteen eteen. Aikaisemmin ei ollut tarvetta miettiä laitosmuotoista opetusta yrityselämän tarpeisiin. Teknillisen koulutuksen alku Suomessa perustui ennen muuta yhteiskunnallisiin tarpeisiin.
Teollisuus oli täällä alkuun melko pientä ja uraauurtavien ruukkien perustajatkin olivat usein tulleet ulkomailta. Olikin aika luontevaa, että erityistä osaamista tarvitsevat henkilöt hakivat alkuun oppinsa muualta. Suomen teollisuudessa oli pitkään tunnistettavissa erityisesti saksalainen vaikutus, joka ulottui myös varhaiseen koulutukseen. Varsinainen laitosmuotoinen teknillinen koulutus alkoi Helsingissä 1800-luvun lopulla, jolloin paikalliset poliitikot olivat päättäneet tukea yritysten kehittämistä perustamalla teknillisen oppilaitoksen. Muualla Suomessa seurattiin pian perässä.
Yhteiskunnalliset paineet vaikuttivat
Itsenäisyyden alkuvuosina koulutuspolitiikkaa tehtiin yhtenäisen kansakunnan muodostamiseksi. Tämä koski myös teknillistä koulutusta, joka arvioitiin kokonaan uusiksi kansallisten tarpeiden pohjalta. Näitä tarpeita kumpusi erityisesti yhteiskunnan uusien rakenteiden muovaantuessa. Meille syntyi hiljalleen käsitys kaupunkilaisesta, joka ei ollut porvari, mutta ei myöskään hanttitöitä tekevä jätkä. Syntyi käsite toimihenkilöstä, joka kykeni erityistä osaamista vaativiin tehtäviin. Hän kykeni suunnittelemaan tuotantoa tai teknisiä ratkaisuja. Vaihtoehtoisesti hän pystyi toimimaan teollisuudessa työnjohtajana olematta kuitenkaan yrittäjä tai virkamies. Hänellä oli myös riittävä toimeentulo, joka mahdollisti uudenlaisen käyttäytymisetiketin ja hiljalleen keskiluokan syntymisen.
Teollisuuden eri tasoisten työntekijäryhmien työtehtävät poikkesivat toisistaan ja työntekijät tarvitsivat erilaista koulutusta. Hiljalleen syntyi jako työntekijöille suunnattuun ammattikoulutukseen ja toimihenkilöille suunnattuun opistotason koulutukseen. Ylimmälle johdolle koulutusta tarjottiin sen arvolle sopien yliopistoissa ja se keskittyi liikkeenjohdollisiin asioihin. Myöhemmin korkeakoulut alkoivat tarjota enemmän teknistä opetusta, joka perustui tieteelliseen tutkimukseen ja sopi hyvin teknisten järjestelmien tai tuotteiden tuotekehitykseen osallistuville henkilöille. Opistotason koulutus vakiintui yleiseen suunnitteluun sekä tuotantoon ja työnjohtoon liittyviin tehtäviin.
Suomenkieliset teknillisen koulutuksen saaneet käyttivät yleisesti itsestään nimitystä teknikko vielä 1940-luvulla. Insinööri nimikkeenä esiintyi kylläkin jo teknikon rinnalla. Teknillisen korkeakoulun todistuksissa nimike insinööri esiintyi tutkintonimikkeenä vuoteen 1943 saakka. Ruotsin- ja suomenkielisten teknillisen koulutuksen saaneiden välillä käytiin keskustelua siitä, että pitäisikö meilläkin ottaa muiden pohjoismaiden tapaan käyttöön nimike siviili-insinööri. Vuonna 1943 astui kuitenkin voimaan asetus tutkintonimikkeestä diplomi-insinööri. Teknikko otettiin samalla nimikkeeksi teknillisistä kouluista valmistuneille ja insinööri puolestaan teknillisistä opistoista valmistuneille. Diplomi-insinööri varattiin tutkintonimikkeeksi korkeakouluista ja yliopistoista tekniikan aloilta valmistuneille.
LVI-tekniikan nousu ja teollistuminen
Rakennusten sisäpuoliset LVI-järjestelmät alkoivat yleistyä sotien jälkeen. Aikaisemminkin niitä oli asennettu sitä mukaa kun kunnallinen vesijohtoverkosto vuosisadan alun jälkeen alkoi laajentua. Uusia vesijohtoja tai viemäreitä ei kuitenkaan aina asennettu olemassa olevaan rakennuskantaan. Laitteet ja asennustyö olivat kalliita investointeja, eikä suurimmalla osasta kansaa ollut varaa hankkia niitä. Tilanne muuttui sotien jälkeen. Tarvittiin nopeasti asuntoja suurelle ihmismäärälle, joka joutui siirtymään menetetyiltä alueilta. Sotakorvaukset edellyttivät suurimittaisen teollisuuden aloittamista. Kaupunkien tehtaisiin ja telakoille tarvittiin paljon työvoimaa, ja tulijat perheineen oli saatava asutettua.
Syntyi myös käsite rintamamiestalosta, joka oli etukäteen vakioitu ja joka mahdollisti laajojen asutusalueiden rakentamisen tehokkaasti. Samaan aikaan alkoi kehittyä elementtirakentaminen, joka pääsi kunnolla vauhtiin 1950-luvun lopulla. Sen huippuvuodet koettiin 1960- ja 1970-luvuilla laajan lähiörakentamisen aikana. Uudet alueet suunniteltiin nopeasti ja edullisia ratkaisuja hyödyntäen, mutta niihin sisältyi aina kunnallistekniikka, joten sotien jälkeen LVI-alakin kehittyi teolliseksi alaksi, jota varten tarvittiin omaa ammatillista koulutusta.
LVI-insinööri syntyy
Teknillinen koulutus vakiintui, ja meillä vakiintuivat käsitykset insinööristä ja teknikosta, tuolloin vielä osana ylempää keskiluokkaa. Myös LVI-ala oli tullut tunnetuksi ihmisten arjessa. Näistä yhteensä syntyivät moneksi vuosikymmeneksi käsitteet LVI-insinööri ja LVI-teknikko. Niihin liittyi vahvasti tietty osaaminen ja tietyt tehtävät, joiden avulla selvisi hyvin 1950-luvulta aina 1990-luvulle asti. Maailma kehittyi, mutta riittävän hitaasti. Asiat hoidettiin keskusjohtoisesti ja turvallisesti tuttuja hierarkioita pitkin. Koulutuksen sisällöt oli mietitty, määräyksiä noudatettiin eikä niihin tarvinnut kajota.
LVI-insinööri oli rauhallinen ammattilainen, joka teki kätevästi putkistojen asennuspiirustukset ja laski putkien koot. Hän oli tottunut käymään myös työmailla. Hän pystyi keskustelemaan muiden rakentamisen ammattilaisten kanssa ja osasi neuvotella myös asennustyöryhmän kanssa. Hän ei ollut sulava ja laskelmoiva liikemies. Hän ei myöskään suhmuroinut kabineteissa, vaikka joskus kävikin paikallisella seurahuoneella oman LVI-yhdistyksen tilaisuudessa nauttimassa voileivän ja oluen. Joskus ehkä muutaman. LVI-teknikko oli samaa maata, vaikkakin hieman ronskimpi suustaan. Teknikko toimi tyypillisesti työnjohtajan tehtävässä, jossa piti olla vähän äijä. Yleensä hänen oikea auktoriteettinsa perustui kuitenkin kokemukseen ja sitä kautta ansaittuun asentajien luottamukseen.
Korkeakoulutuksesta tulee itseisarvo
Vuosituhannen loppuvuosina monissa Euroopan maissa oli nähty valo, jonka mukaan hyvinvointi syntyisi sillä, että korkeakoulutus saataisiin koskemaan yhä suurempaa osaa ikäluokasta. Maaliskuussa 1995 voimaan tullut laki toi myös meillä yliopistotasoisen koulutuksen rinnalle vaihtoehdon, ammatillisesti painottuneen korkeakoulun. Vuosituhannen vaihteeseen mennessä oli luotu sekä alueellisesti että kielellisesti tasapainoinen oppilaitosverkosto, jossa toimi jo noin 30 yksi- tai monialaista ammattikorkeakoulua. Ammattikorkeakoulut muodostettiin yhdestä tai useammasta jo toiminnassa olleesta ammatillisesta opisto- tai korkea-asteen oppilaitoksesta.
LVI-alalla vakiintuneet teknilliset oppilaitokset sijaitsivat Helsingissä ja Mikkelissä, joissa molemmissa koulutettiin sekä LVI-insinöörejä että LVI-teknikkoja. Helsingistä koulutus siirtyi Espoon–Vantaan väliaikaiseen teknilliseen oppilaitokseen 1980-luvulla. Oulussa aloitettiin LVI-insinöörien koulutus. Porissakin vakiintui LVI-suuntautumisvaihtoehto osana rakennusinsinöörien koulutusta. Tampereella, Joensuussa, Seinäjoella ja Turussa AMK-insinöörien koulutus talotekniikka-alalle alkoi vasta 2000-luvulla uuden järjestelmän puitteissa. Ruotsinkielisiä insinöörejä koulutettiin Arcadassa Helsingissä.
Koulutus irtoaa maanpinnalta
Ammattikorkeakouluopinnoissa oli opetusministeriön propagandaosaston tuon aikaisten ilmoitusten mukaan tarkoituksena yhdistää teoria ja käytäntö. Tutkinnon suorittaneilla olisi monipuoliset valmiudet sekä suunnittelu- että esimiestehtäviin. Koulutuksessa ja tutkinnon sisällöissä pyrittäisiin vastaamaan erityisesti työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin vaatimuksiin. Koulutuksen suunnittelusta ja toimeenpanosta vastaavat ammattikorkeakoulut itse. Opetusministeriö vahvistaa koulutusohjelmat ja käytettävät tutkintonimikkeet. Ammattikorkeakoulut itsenäistyivät innokkaasti ja ottivat suorastaan riemulla vastaan ajatuksen korkea-asteen koulutuksesta. Olivathan ne omasta mielestään olleet riittävän pitkään tiede- ja taideyliopistojen varjossa.
Sivullisen mielestä ammattikorkeakoulujen johdolla oli kova kiire päästä nauttimaan arvostuksesta ja akateemisen maailman riemuista. Ammattikorkeakoulut valitsevat itse opiskelijansa todistusten ja mahdollisten valintakokeiden perusteella. Järjestelmä suosii hakijoita, jotka ovat tottuneet hakemaan viisautta kirjoista ja menestymään teoriakokeissa. Kun heitä kannustetaan valitsemaan kurssinsa laajasta ja monialaisesta tarjottimesta, on aika selvää, että koulutus poikkesi totutusta. Koulutuksen tavoitteissa alkoivat korostua myös valmius tieteen tekemiseen ja vaikeasti määriteltävä insinööriksi kasvaminen. Aikaisemmin tulevat insinöörit opiskelivat asioita, joita heidän tiedettiin tarvitsevan työelämässä. Nyt he alkoivat opiskella asioita, jotka he kokivat kiinnostavina.
Työnjohtajat pääsevät unohtumaan
Rakennus- ja LVI-aloilla käytiin kipakkaa keskustelua siitä, mitä työnjohtotehtäviin tulevien pitäisi kyetä tekemään. Yritysten toiveet eivät aina vastanneet sitä, mitä ammattikorkeakoulujen henkilöstö näki tarpeellisena opettaa. Ammattikorkeakoulujen johdon into työelämän kehittäjänä oli jo alkanut tarttua osaan opetushenkilöstöä. Heillä oli paljonkin ajatuksia siitä, miten toimialan työelämän tulisi muuttua. Toimiala itse ei kokenut samaa tarvetta, varsinkaan urakoinnissa, vaikka muutoksista olisikin käytetty termiä kehittyminen.
Uudistuksen virallisten julkilausumien mukaan työn- ja projektinjohtotehtäviin liittyvä koulutus oli tarkoitus liittää uudistuvaan insinöörikoulutukseen. Tämä tavoite ei lopulta onnistunut LVI- tai talotekniikan insinöörikoulutuksessa ihan työelämän odotusten mukaisesti. Vain yhdessä ammattikorkeakoulussa käynnistettiin LVI-alalle erillisinä suunnittelu- ja tuotantopainotteinen insinöörikoulutus. Muissa ammattikorkeakouluissa koulutus suuntautui enemmän suunnittelijoiden tarvitsemien sisältöjen suuntaan. Aikaisempien teknikkotutkintojen tarkoitus oli ollut valmistaa ennen kaikkea työnjohtotehtäviin. Teknikon tutkinnot kuitenkin lakkautettiin uudistuksen yhteydessä. Viimeiset teknikot valmistuivat 2000-luvun alussa.
Järki palaa koulutuksen rakenteisiin
Insinööritutkinnon rakenne jäsentyi kuitenkin teoriapainotteiseksi. Työelämästä esitettiin usein toiveita siitä, että työnjohtotehtäviin soveltuvaa koulutusta laajennettaisiin. Rakennus- ja LVI-alan järjestöjen painostuksen takia vuonna 2007 rakennusmestarikoulutus käynnistettiinkin uudelleen kuudessa ammattikorkeakoulussa. Näistä yhdessä oli tarjolla myös LVI-suuntautumisvaihtoehto, joka useiden mielestä oli entinen LVI-teknikon tutkinto päivitettynä. Virallisemmin nykymuotoinen rakennusmestarin AMK-tutkinto rinnastetaan kuitenkin tuotantopainotteiseen insinööritutkintoon. Suurimpana erona on, ettei rakennusmestaritutkinnon sisältöön kuulu suunnitteluun syventäviä opintoja, vaan se tähtää enemmänkin työmaan työnjohdon osaamistarpeisiin sekä maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamaan erityisalojen työnjohtajan tehtäviin. LVI-alalla näitä ovat rakennusvalvonnan nimittämät kvv- ja iv-työnjohtajat.
LVI-alallakin samoihin aikoihin alkanut insinöörin ylempi AMK-tutkinto (YAMK) vastasi Bolognan prosessin tavoitteeseen synnyttää yhteinen eurooppalainen korkeakoulutusalue. Bolognan prosessissa pyritään yhdenmukaisiin tutkintorakenteisiin. Tutkintorakenne on kaksisyklinen. Ensimmäisen syklin tutkinto on kolmivuotinen bachelor-tason tutkinto. Toisen syklin tutkintoja ovat maisterin tutkinnot ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot.
Työelämälähtöisyyden halutaan korostuvan myös ylemmissä AMK- insinööritutkinnoissa. Osallistujilta vaaditaan vähintään kolmen vuoden työkokemus aikaisemman AMK-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Rakennusmestarit, tai kuten alalla puhutaan, LVI-mestarit ovat löytäneet paikkansa työelämässä ja heidän osaamistaan pidetään osuvana. Insinööri YAMK on LVI-asennusalalla vielä tuntemattomampi ilmiö, mutta sen suorittaneista odotetaan jatkossa syntyvän työelämässä tunnistettava ammattikunta. Tulevaisuus onkin toivoa täynnä.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design