Jääkö kotiisi haisuli?

Kesäloma reissuineen on jo ovella. Muistathan pitkälle lomalle lähtiessäsi sopia myös pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukkojen kastelusta, muutoin kotiin palatessasi vastassa voi olla viemärihaisuli.

Vesilukon toiminta perustuu pieneen vesimäärään, joka estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Viemäripisteiden vesilukossa oleva vesimäärä pysyy riittävänä käytön aikana. Sen sijaan käyttämättömien pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukoista vesi haihtuu aikaa myöten, erityisesti lämpimillä ilmoilla. Myös märkätiloissa yleinen lattialämmitys nopeuttaa veden haihtumista. Kuivahtaneesta vesilukosta viemärikaasut pääsevät leviämään asuintiloihin.

  • Hajuhaitat voi helposti välttää lisäämällä käyttämättömiin viemäripisteisiin pienen määrän vettä aika ajoin. Vanhan kansan vinkistä, jossa ruokaöljyä lisätään vesilukkoon, kehotan luopumaan. Viemäriin ei pidä laskea öljyä tai muitakaan rasvoja. Ne aiheuttavat viemärien tukkeutumista ja turhaa kuormitusta jäteveden puhdistuksessa, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Puhdas kaivo

Vesilukkoon jääneet epäpuhtaudet voivat myös aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja. Niitä esiintyy erityisesti pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia.

  • Lattiakaivot on hyvä pestä säännöllisesti. Usein riittää kun nostaa lattiakaivon ritilän pois ja puhdistaa sen alla näkyvissä olevan pesän.

Ylösen mukaan kannattaa pyytää LVI-ammattilainen apuun, mikäli viemärit eivät vedä kunnolla tai hajua esiintyy normaalin käytön aikana pesualtaiden tai tiskipöydän viemäripisteissä. Nämäkin vesilukot saadaan toimimaan, mutta väärin tehtynä korjaukset aiheuttavat merkittävän riskin vesivahingoille.

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Toimialapäällikkö Arvo Ylönen, p. 050 309 3670,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939,

Mediatiedote 19.6.2017