Jäsenpärskäys: Eri maailma

Hallituksen tiedotustilaisuuden 5.5.2020 puheenvuoroissa viljeltiin kommenttia ”elämme nyt eri maailmassa”. Samaa kommenttia on kuultu viimeisen puolentoista kuukauden aikana eri lääketieteen-, talouden- ja poliittisten instanssien tahoilta.

Pandemian kaltaiset kansalliset hätätilat muuttavat arkielämämme, joskus pysyvästi. Yksi pieni, mutta ärhäkkä virus sulki lentoasemat, terminaalit ja maiden rajat. Ravintolat, kampaamot ja monet muut palvelualan yritykset ovat kiinni toistaiseksi. On silti hyvä muistaa realiteetit: valtaosa maailman ihmisistä elää oloissa, jossa työ ja vapaa-aika, hyvinvointi ja terveys eivät ole oletusarvo vaan harvojen etu. Me nautimme yhä hyvistä oloista, vaikka emme pääse elokuviin, rock-konserttiin, ravintolaan tai lomareissulle Thaimaahan. Sopiva turvaväli, hyvä käsihygienia ja ikääntyneiden tartuntavaaran minimoiminen ovat asioita, joita on järkevää jatkaa COVID-19 pandemian käänteistä huolimatta. Kun muuttuneet asiat pistää perspektiiviin, ne aiheuta niin paljon mieliharmia.

Pandemian aiheuttama talouskriisi on muodostumassa niin vakavaksi, että sillä tulee olemaan vaikutuksensa myös rakennusalaan. Kun rakennusteollisuus toipui suuren 90-luvun talouslaman jälkeen, se ei sittemmin ole kokenut kovin suuria notkahduksia. Väestön ikääntyminen ja kaupungistuminen ovat pitäneet rakennusalan vilkkaana, ja Suomen talouden vahvana veturina jo kohta kolme vuosikymmentä.

Miten rakennusala ottaa vastaan COVID 19 -iskun vuonna 2020? Osa rakennusyhtiöistä kärsi talousvaikeuksista jo ennen virusta. Vaatisi melkoista lapsen uskoa kuvitella, ettei maailmantalouden kehitys vaikuttaisi rahamarkkinoihin ja uusien projektien rahoittamiseen. Näemmekö Puolimatkan tyyppisiä kaatumisia tai huputettuja jo alkaneita projekteja kuten 90-luvulla? Kukaan ei tiedä, toivottavasti ei. Varmaa kuitenkin on, että jos taloutta ei saada elpymään nopeasti, rakennusprojekteja tullaan siirtämään tulevaisuuteen ja työt vähentyvät. Miten muuttuneeseen tilanteeseen voisi varautua?

Pakko mainita, että LVI-Päivillä 2019 pidettiin asiaan sopivia luentoja, toivottavasti olit kuuntelemassa. Sieltä saatujen vinkkien käyttöön ottaminen saattaa olla tärkeämpää tulevaisuudessa kuin kukaan meistä osasi arvatakaan. Onko yrityksen johdon ja työntekijöiden viimeistään nyt syytä pysähtyä pohtimaan, minkälainen brändi yrityksellämme on markkinoilla ja asiakkaittemme silmissä? Miten toimintaa voisi tehostaa, tehdä oikeita asioita oikeissa paikoissa eikä kangistua kaavoihin? Vaikeina aikoina, joita tulee olemaan edessäpäin, pienilläkin asioilla on suuri merkitys selviytymisen kannalta.

Alihankkijoiden käyttö on ollut suosittua ja monesti perusteltuakin. Todellinen menestyvän yrityksen myyntivaltti on oma ammattitaitoinen ja luotettava työväki. Se luo yrityksen maineen ja varmistaa, että yritys on haluttu sopimuskumppani. Talotekniikka-alalla on puhuttu pitkään, että luotettavia alan ammattilaisia on vaikea löytää. Miten siis motivoida työntekijöitä ylläpitämään osaamistaan ja pysymään talossa, kun vaikeudet iskevät? Siinä on pohtimista monelle yrittäjälle.

Toisaalta, vaikka talous sakkaisi pahasti ja yrityksiä kaatuisi, rakentaminen ei koskaan pysähdy kokonaan. Ammattitaitoiset työntekijät ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla kaikkina aikoina. Tilanteessa, jossa talotekniikan ammattilaisia on muutenkin vaikea löytää, oikealla asenteella varustetulla ja ammattitaitoisella työntekijällä on helpompaa työllistyä. Se kannattaa jokaisen työntekijän muistaa jokaisena työaamuna. Pidä siis asenteesi ja ammattitaitosi kunnossa, se palkitsee sinut myöhemmin.

Toivon, että kaikki lukijat ja heidän läheisensä ovat pysyneet terveinä. Jos olet sairastunut, toivon pikaista tervehtymistä. Itse riskiryhmään kuuluvana naputtelen tätä kolumnia kotikonttorin suojista. Jos sitä viimeistään kesälomien jälkeen pääsisi työyhteisön pariin konttorille työskentelemään. Aika näyttää. Siihen asti hyvää kesän odotusta kaikille alan ammattilaisille. Pysykää terveinä ja pitäkää lippu korkealla. Kyllä tämä tästä vielä iloksi muuttuu!

Marko Heino, laskentapäällikkö/tekninen asiantuntija
Sarjametalli Talotekniikka Oy, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n jäsenyritys

LVI-TU Blogit 5-2020