Kaamoksessa sisällä on kiva olla, vai onko?

Pimeänä vuodenaikana vietämme erityisen paljon aikaa sisätiloissa. Siksi kannattaa huolehtia siitä, että olosuhteet huonetiloissa ovat miellyttävät. Uusissa rakennuksissa tilanne on parempi, mutta vanhemmissa taloissa talotekniikka kannattaa päivittää ajan tasalle.
Toimiva talotekniikka parantaa viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Sopiva sisälämpötila, raikas sisäilma ja toimivat vesi- ja viemäriratkaisut sekä tiloihin sopiva valaistus ja kodin viihde-elektroniikan moitteeton toiminta ovat toimivan talotekniikan ansiota. Tämän päivän talotekniikka on asukkaalle helppoa ja huomaamatonta. Vesi tulee kantamatta ja lämmitystöihin ei tarvitse itse ryhtyä. Esimerkiksi kerrostalon asukkaalle lämmin suihku ja raikas ilma makuuhuoneessa koko yön ajan toteutuvat itsestään.
Suomen rakennuskanta on eri-ikäistä ja siitä johtuen talotekniikaltaan eritasoista. Uusissa, tällä vuosituhannella rakennetuissa tiloissa lähtötilanne on parempi. 1970-luvulla ja sitä ennen rakennettuihin taloihin tarvitaan perusparannustoimia, jotta päästään laadukkaisiin sisäolosuhteisiin. Kun vanhemmissa taloissa tehdään isoja peruskorjauksia – esimerkiksi putkiremontti – on viisasta samalla toteuttaa muita taloteknisiä parannuksia. Sisäilman laatu on tyypillinen parannuskohde. Parannustyöt lisäävät asumismukavuutta ja pidentävät rakennuksen elinkaarta.
Vuosittainen järjestelmien tarkastus sekä huoltotoimet varmistavat moitteettoman toiminnan. Auto muistetaan viedä vuosihuoltoon, mutta oman kodin laitteiden huolto unohtuu liian usein. On parempi huoltaa ennakolta, kuin korjata syntyneitä vahinkoja. Taloteknisten laitteiden suunnitelmallinen vuosihuolto onkin laadukkaan huoltotoiminnan merkki; siitä hyötyvät kaikki. Tilojen käyttäjille se tarkoittaa viihtyisiä sisätiloja ja kunnossapidosta vastaaville vähemmän valituksia.
Kaamoksessa voi olla mukavaakin, kunhan talotekniikka toimii.
Arvo Ylönen, toimialapäällikkö
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Blogit 11-2018