Kaveria ei jätetä – Työturvallisuus on yhteinen asia

LVI-asiantuntija Marko Kempas, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Rakennusalan työtapaturmat ovat vähentyneet viime vuosina, mutta valitettavasti nollaan on vielä matkaa. Työmailla on monia riskipaikkoja, mutta meillä on myös monia keinoja parantaa työturvallisuutta. Ennakoimalla, huomioimalla ja työkaverista välittämällä päästään jo pitkälle.

Rakentamishankkeissa riittää riskipaikkoja, ja korjausrakentamistyömaat taitavat olla ne vaativimmat kohteet: liikutaan paljon kerroksissa, useita työntekijöitä samassa työpisteessä, monia erilaisia työvaiheita samanaikaisesti, pölyäviä ja meluavia töitä sekä haastavat työskentelytilat. Tyypilliset tapaturmat LVI-alalla on silmävammat, ruhjeet, vammat raajoissa, nyrjähdykset ja venähdykset sekä erilaiset rasitusvammat. Hyvin usein syynä on kiire ja väsymys. Aika otolliset olosuhteet siis tapaturmille!

Onneksi meillä on myös monia keinoja edistää turvallisuutta. Suojavälineet ja turvalliset työtavat tiedetään, mutta niitä pitäisi myös käyttää. Kyse onkin pitkälti asenteista ja niiden muuttamisesta. Suojalasit kannattaa laittaa päälle, vaikka työvaihe olisikin lyhytaikainen. Vahinko voi tapahtua juuri silloin, kun poraat sen yhden ainoan reiän kannakkeelle tai katkaiset valurautaista viemäriputkea. Ja sanoa myös työkaverille, jos tämän suojalasit ovat jääneet parakkiin.

Työturvallisuus kuuluu kaikille on ehkä kulunut lause, mutta edelleen täysin totta. Työturvallisuudesta huolehtiminen on kaikkien hankkeen osapuolten asia ja vastuu turvallisesta työmaasta kuuluu kaikille: rakennuttajalle, suunnittelijoille, urakoitsijoille ja työntekijöille. Jokaisen kuuluu puuttua asiaan, jos huomaa työmaalla vaaranpaikkoja. Vain huomioimalla, välittämällä ja puuttumalla voimme tehdä työpäivästä kaikille turvallisemman.

Koronakin on vaikuttanut turvallisuuteen. Maskeja ja turvaetäisyyksiä on pidettävä ohjeistusten mukaisesti. Asiaa ei ole syytä väheksyä. Vaikka koronatilanne onkin paranemaan päin, tartuntojen ennaltaehkäisy hyvällä hygienialla ja työmaan sosiaalitilojen puhtaana pitämisellä ja taukojen porrastamisella on tärkeää. Onneksi näistä toimista on jo tullut osa työmaiden normaaleja rutiineja. Ainakin niin pitäisi olla.

Korona on muuttanut monet työmaakokoukset ja urakoitsijapalaverit etäpalavereiksi, ja moni onkin jäänyt kotikonttoriin ainakin osittain. Työturvallisuus ja -hyvinvointi koskettaa myös etätyöläisiä. Kotona ei välttämättä työergonomiaan liittyvät asiat ole kunnossa niin hyvin kuin toimistolla. Oma työpiste kannattaa kuitenkin tehdä niin ergonomiseksi kuin mahdollista.

Rakennusteollisuus RT aloitti vuonna 2010 Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa vuonna 2020 -hankkeen. Kymmenessä vuodessa tapaturmataajuus onkin puolittunut. Vaikka työtapaturmat ovat laskusuunnassa, niin kustannukset ovat silti merkittävät. Tapaturmavakuutuslaitokset maksoivat vuonna 2019 korvauksia yhteensä 569 miljoonaa euroa ja noin 200 000 vahinkotapahtumasta.

Työtapaturma ei aiheuta pelkästään taloudellisia menetyksiä, vaan myös inhimillistä harmia: jos nilkka tai käsi murtuu, niin se rajoittaa elämää pitkän aikaa. Aika harmillista vaikka kesähelteellä kun ei pääse kunnolla liikkumaan ja nauttimaan kesästä.

Pidetään siis työmaat turvallisina!

Marko Kempas, LVI-asiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

LVI-TU Blogit 4-2021