Kesä on täällä, vieläkö lämmität?

Kesä on vihdoin saapunut ja ilmojen puolesta lämmityskausi on päättynyt. Mutta onko teillä lämmitys todella kytketty pois päältä?

Lämmityksen automatiikka huolehtii kyllä siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Säätöventtiilit eivät toimi sulkuventtiileinä: niissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttääkin ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Tällä tavalla säästyy energiaa ja toisaalta myös asumismukavuus paranee.Vanhemmissa taloissa pumppu kannattaa käynnistää pieneksi hetkeksi pari kertaa kesän aikana, koska verkoston vedessä on sakkaa, joka saattaa laskeutua pumpun pesään ja aiheuttaa sen jumiutumista. Lämpimän käyttöveden tuotantoon lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta, eli lämmin suihku on tarjolla koko kesän.

Viisas tarkistuttaa järjestelmän

Viisas lämmittäjä kytkee siis lämmityksen pois kesäksi, mutta erityisen viisas tarkistuttaa järjestelmän muidenkin osien toimintaa kesällä.

–  Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on normaalisti melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa tarkistaa aika ajoin ja tarvittaessa uusia ne lämmityskauden ulkopuolella, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo ja jatkaa:

–  Tällaisia osia voivat olla patteritermostaatit, varoventtiilit tai paisunta-astia. Lämmön tuotantotavasta riippuen lista voi vielä hieman jatkua. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto kannattaa teettää kesällä. Näissä asioissa kannattaakin kääntyä LVI-alan ammattilaisten puoleen.

Näin voi välttää ikäviä häiriötilanteita talvipakkasilla, mutta myös saada aikaan selvää säästöä. Mäkinen rohkaiseekin kiinteistöjen omistajia seuraamaan lämmitysjärjestelmien toimintaa ja erityisesti niiden energian kulutusta.

–  Pienenevien energialaskujen seuraaminen voi olla mieluisa harrastus, hän muistuttaa.

 

Lisätietoja

 LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Asiantuntija Juha-Ville Mäkinen, p. 045 899 9388, juha-ville.makinen(at)lvi-tu.fi
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939, pipsa.hiltunen(at)lvi-tu.fi

Uutinen 6.6.2013