Kevätsiivouksen aika – puhdista ränni- ja sadevesikaivot

Kevään kolkutellessa ovelle on aika huolehtia pihan ränni- ja sadevesikaivojen toimintakunnosta. Rännikaivoissa saattaa olla syksyn jäljiltä lehtiä ja muuta roskaa. Ne voivat myös olla jään ja lumen peitossa samoin kuin pihan sadevesikaivot. Kaivojen säännöllinen puhdistaminen pitää kiinteistön rakenteet kunnossa.

Jäinen rännikaivo ja syöksyputki

Kaivojen tehtävänä on ohjata sulamis- ja sadevedet viemäröintijärjestelmään ja siten saattaa ne pois talon rakenteiden läheltä ja piha-alueilta joko kunnalliseen viemäriin tai avo-ojaan. Kaivoja on siis hyvä pitää silmällä ja puhdistaa säännöllisesti, varsinkin näin keväisin.

Mikäli kaivoissa on vielä jäätä ja lunta, ne on syytä sulattaa.

  • Jään sulatukseen käy hyvin kuuma vesi. Avotulta tai kuumaa höyryä ei pidä käyttää. Jos tilanne on kinkkinen, kutsu LVI-ammattilainen paikalle. Ammattilaiset voivat myös neuvoa erilaisten jäänsulatusaineiden käytössä, LVI-asiantuntija Marko Kempas LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Jos pihan sadevesikaivo on jäätynyt sisäpuolelta, kannattaa harkita sulanapitokaapelin asennuttamista. Se pitää kaivon sulana ja toimintakunnossa. Myös kaivon kannen alle laitettavia jäätymissuojia käytetään.

  • Jäisten rännien sulamisvedet voivat valua pitkin kiinteistön rakenteita aiheuttaen vaurioita. Katolta tuleviin rännien syöksyputkiin kannattaakin asennuttaa sulanapitokaapelit, jos ne jäätyvät usein talvisin.
  • Kunnollinen sadevesi- ja salaosajärjestelmä on hintansa arvoinen. Mikäli sellaista ei ole, vedet kulkeutuvat talon sokkeleihin ja rakenteisiin aiheuttaen kosteusvaurioita. Vauriot voivat olla piileviä ja tulevat esille vasta vuosien päästä. Silloin niiden korjaaminen on hyvin kallista, Kempas toteaa.

Kuva: Jäätynyt rännikaivo

Lisätiedot

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
LVI-asiantuntija Marko Kempas p. o50 411 0426,
Viestintäpäällikkö Pipsa Hiltunen p. 0400 287 939,

Mediatiedote 18.3.2021