Kevätsiivous myös ilmanvaihtolaitteille

Kevätaurinko saa ihmiset innostumaan ikkunoiden pesusta ja siivouksesta. Intoa kannattaa suunnata myös ilmanvaihtolaitteisiin.

Omakotitaloissa ja uudemmissa asuinkerrostaloissa huoneistokohtaiset koneelliset ilmanvaihtokoneet ovat jo itsestään selviä varusteita. Niiden puhtaanapito jää kuitenkin yllättävän usein huomiotta. Asukkaan kannattaa tarkkailla ilmanvaihtokoneen suodattimien kuntoa: erityisesti keväällä kaupunkialueiden ilma on sakeana lumen alta paljastuvaa ja ilmaan nousevaa pölyä, puhumattakaan katujen puhdistuksesta syntyvästä pölypilvestä, joka ilman mukana kulkeutuu ilmanvaihtokoneisiin.

 Likainen suodatin huonontaa sisäilmaa

Osana kevätsiivousta kannattaa tarkistaa suodattimien puhtaus. Ne tulee vaihtaa riittävän usein. Suodattimia löytyy sekä koneeseen otettavaa ulkoilmaa että poisjohdettavaa huoneilmaa varten. Kumman tahansa likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa.

– Ensimmäiseksi kuitenkin ilmanvaihtokoneen virta pitää katkaista ja huolehtia siitä, ettei kukaan muu käynnistä konetta puhdistuksen aikana, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Mäkinen suosittelee ainakin keväisin vaihtamaan suodattimet, vaikkei tarkempaa tietoa vaihtovälistä olisikaan. Vaihto on helppo muistaa, kun sen liittää lämmön talteenoton (LTO) muuttamiseen kesäasennolle. Tämä onkin toinen asia kevätsiivouslistalla.
Useimmissa ilmanvaihtokoneissa on kuutiomallinen levylämmönsiirrin, josta löytyy kesäasento. Tällöin lämmön talteenotto ei ole toiminnassa ja sisään saadaan viileämpää ulkoilmaa, joka vähentää mm. jäähdytyksen tarvetta. Lämmönsiirrin voidaan irrottaa pesua varten, ja se kannattaa pestä ainakin joka toinen vuosi. Pesu tapahtuu vedellä laimennetulla astianpesuaineella ja reilulla huuhtelulla. Samalla voi pestä ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Kun lämmönsiirrin laitetaan takaisin paikoilleen, se asetetaan kesäasennolle. Useimmiten se tarkoittaa metallilevyjen asennon muuttamista siten, että ne estävät ilman ns. ristiinvirtauksen LTO-laitteessa.

– Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa, on usein koneellinen poisto. Tällöin kevätsiivoukseen kannattaa liittää korvausilmasäleikköjen puhdistus ja niiden suodattimien vaihto, Mäkinen toteaa.

 Ilmanvaihtoventtiilien puhdistusohjeet

Kolmas asia, joka kannattaa tehdä, on ilmanvaihtoventtiilien puhdistus. Pyöreät, lautasmalliset venttiilit saa irrotettua pyöräyttämällä niitä ulkokehältä. Ne kannattaa pestä miedolla saippuavedellä.

– Venttiilien kanssa pitää olla tarkkana, ettei vahingossa muuta niiden asentoa, jos niitä ei ole lukittu. Eli pyöritä vain ulkokehää, älä venttiilin lautasosaa, Juha-Ville Mäkinen vinkkaa ja jatkaa:

– Näillä toimenpiteillä huoneilman laatu paranee selvästi, ja pääset paremmin nauttimaan kesän tulosta. Ja jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, niin kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisen puoleen.

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Asiantuntija Juha-Ville Mäkinen, p. 045 899 9388, juha-ville.makinen(at)lvi-tu.fi
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939, pipsa.hiltunen(at)lvi-tu.fi
Lehdistötiedote 20.5.2013