Korjausrakentamisbarometri 2021: Taloyhtiöiden korjausrakentaminen kasvussa

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on kääntymässä uudelleen kasvuun, arvioi Kiinteistöliitto tuoreen Korjausrakentamisbarometrinsä perusteella.

Kiinteistöliitton Korjausrakentamisbarometri 2021 - Taloyhtiöiden korjaaminen

Kerrostaloissa korjataan tänä vuonna yleisimmin vesi- ja viemärijärjestelmiä, vesikattoa sekä piharakenteita ja ulkovaipan osia. Vastanneista 27 prosenttia arvioi taloyhtiönsä korjausrakentamisen kasvavan kuluvana vuonna, kun taas 30 prosenttia odottaa korjaamisen supistuvan yhtiössään viime vuoteen verrattuna. Sen sijaan vuodelle 2022 on näköpiirissä tuntuvaa kasvua, ja kasvua ennakoivien taloyhtiöiden osuus on noussut korkeimmilleen pitkään aikaan.

  • Taloyhtiöiden aktiivisuuden kasvua tukevat korona-ajan lykkäämien hankkeiden lisäksi monet muutkin tekijät, esimerkiksi sähköautojen latausjärjestelmäinvestoinnit sekä energia- ja lämmitysjärjestelmien kehittämistarpeet, kommentoi tuloksia Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Taloyhtiöiden tarjouspyyntöjen määrissä ja tarjousten saamisessa ei ollut suurta muutosta edellisvuoteen. Paikoitellen on kuitenkin markkinoilla pullonkauloja, ja pienten yhtiöiden pitää tehdä paljon töitä saadakseen tarjouksia. Lokakuun ensimmäisellä puoliskolla oli vastaajien yhtiöissä viime syksyyn verrattuna kasvua toteutus- ja suunnitteluvaiheen kohdalla. Myös hankesuunnittelua oli paljon liikkeellä.

Putkistoremonttien keskimääräinen kustannus noussut kahdessa vuodessa

Vastaajien mukaan viemäreiden ns. perinteisen tavan putkiremontin mediaanikustannus on viime aikoina ollut miltei 890 euroa huoneistoneliöltä. Pääkaupunkiseudulla kokonaiskustannukset olivat 920 euroa mediaaniltaan ja muualla 790 euroa. Pääkaupunkiseudun keskimääräinen kustannus nousi kahden vuoden takaiseen verrattuna noin 60 euroa, mutta muualla Suomessa nousua oli miltei 250 euroa.

Sisäpuolisten korjausmenetelmien mediaanikustannus oli tässä barometrissa 460 euroa huoneistoneliöltä, kun kaksi vuotta sitten lukema oli 380 euroa. Pääkaupunkiseudulla sisäpuolisten korjausten kokonaiskustannukset ovat huomattavasti suuremmat kuin muualla Suomessa. Pelkkien käyttövesiputkien uusimisen mediaanikustannus oli tällä kertaa 150 euroa huoneistoneliöltä, kun kaksi vuotta sitten lukema barometrissa oli 130 euroa.

  • Mediaanikustannusten nousuun on voinut vaikuttaa putkiremonttien laajeneminen muualla Suomessakin käsittämään pelkkien putkistojen lisäksi myös muuta talotekniikkaa ja yhtiön yhteistiloja tai esimerkiksipihoja ja salaojia, arvioi Kiinteistöliiton rakennustekninen asiantuntija Anssi Väätäinen.

Lainatarjouksia ilman jääneiden osuus on hiljalleen kasvamassa

Korjauslainojen saatavuus on pysytellyt pitkälti samanlaisena kuin syksyllä 2020, mutta vastaajissa oli nyt kuusi prosenttiyksikköä enemmän yhtiöitä, jotka eivät ole saaneet joko yhtään tai vain yhden lainatarjouksen. Vastaajista 3½ prosenttia ei saanut ainuttakaan rahoitustarjousta.

Viimevuotista harvempi vastaaja arvioi kuitenkin, että lainarahoituksen saaminen olisi heikentynyt viimeisen puolen vuoden aikana.

Korjausrakentamisbarometri 2021

Lisätietoja ja lähde: Kiinteistöliitto