Kotitalousvähennys jämähti betoniin

Kotitalousvähennyksen määrä junnaa paikoillaan jo kolmatta peräkkäistä vuotta, vaikka sen nostaminen edistäisi paljon kaivattujen remonttien aloittamista ja työllisyyttä.

Tänäkin vuonna kotitalousvähennystä voi verotuksessaan hakea 2400 euroa omavastuun pysyessä 100 eurossa. Koska kotitalousvähennys on henkilökohtainen, voi samassa taloudessa asuva pariskunta saada yhteensä 4 800 euron vähennykset per vuosi.

Kotitalousvähennystä voi saada muun muassa kodin taloteknisiin korjaus- ja huoltotöihin niin kotona kuin vapaa-ajan asunnoillakin. Kaikki asumismukavuutta ja asukkaiden kustannuksia säätäviä toimenpiteitä –lämmitystapamuutokset sähkö- tai öljylämmityksestä aurinko- ja maalämpöön, termostaattisten patteriventtiiliventtiilien uusiminen, ilmanvaihtokanavien puhdistus sekä kylpyhuoneen ja WC-tilojen uusiminen – on mahdollista toteuttaa kotitalousvähennystä hyväksikäyttäen.

Jos talven pakkaset ovat saaneet miettimään kodin lämmitystavan muutosta, kannattaa lämmitystapamuutoksen suunnittelu aloittaa hyvissä ajoin. Lisäksi on hyvä muistaa, että remonttiin kuuluvaan työn osuuteen on mahdollista saada kotitalousvähennystä ja remontin kuluja voi jakaa useammalle vuodelle.

Kotitalousvähennys myönnetään sinä vuonna, jona työkorvaus on maksettu, joten hyvin ajoitetusta remontista voi saada vähennystä kahtena eri vuonna. Remontin ajoituksessa kannattaa olla tarkkana, koska verottaja voi katsoa laskutuksen keinotekoista jakamista kahdelle vuodelle veronkierroksi, jos remonttiin kuuluva työ ei todellisuudessa ajoitu vuodenvaihteeseen. Jos remonttiin kuuluvaa työtä tehdään osittain kahden vuoden puolella, silloin ei jälkeenpäin voi sanoa, että kyse olisi keinottelusta. Isoissa remonteissa kannattaakin etukäteen sopia, että laskutus tapahtuuuseammassa erässä töiden etenemisen mukaan.

Pia Kilpeläinen, Lakimies
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry