Kullanvuolenta kaukana LVI-urakoinnista

LVI-urakoitsijat ovat siirtämässä resursseja korjausrakentamisesta uudisrakentamiseen, mutta piristynyt asuntorakentaminen ei vielä näy täydellä voimallaan asennusliikkeiden työkannoissa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella on töitä vaihtelevasti, mikä pitää hintatason alhaisena.

LVI-asennuksen suhdannekyselyn mukaan uudisrakentamisen suhdannetilanne on noussut vähintäänkin tyydyttäväksi 75 %:lla LVI-urakoitsijoita. Vielä keväällä tilanne oli vähintäänkin tyydyttävä vain 56 %:lla, mutta muutos parempaan alkoi näkyä loppukeväällä ja kesällä.

– LVI-urakoinnin markkina on polarisoitunut. Kasvukeskuksissa on töitä, mutta muu Suomi on hiljainen, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä toteaa.

Uudisrakentamisen piristyminen on laskenut korjausrakentamisen tyydyttävälle tasolle. Muutos näkyy ohuesti liikevaihdon jakautumisessa: uudisrakentamisen osuus liiketoiminnasta on 33 % (keväällä 30 %).

LVI-urakoitsijoiden täystyöllistävä tilauskanta on keskimäärin 3,6 kuukautta, pudotusta on keväästä 0,4 kuukautta. Alan työllisyys on vastanneissa yrityksissä hyvällä tasolla: tällä hetkellä lomautettuna on vajaa 3 %. Toimihenkilöiden saatavuutta pitää heikkona kolmannes vastaajista. Asennustehtävissä toimivien liikkuvuutta pitäisi myös lisätä.

Rakentamisen yleisistä positiivisista tunnelmista huolimatta LVI-urakoitsijat eivät usko suhdannetilanteen paranevan ensi kevääseen mennessä.

Kultakimpaleet vähissä

LVI-urakoitsijat ilmoittavat hintatason laskeneen keväästä, eikä suuria hintojen nousuodotuksia ole. Kannattavuuskaan ei näytä parantuneen, päinvastoin. Se oli hyvä vain 22 %:lla (keväällä 37 %).

Kestoaihe uutisotsikoissa on putkiremonttien eli taloteknisten modernisointien hinnat.

– Niistä puhuminen on sama kuin toteaisi marjojen hinnan nousseen vuodessa 100 %, kun mansikan litrahinta oli viime vuonna 4 euroa ja nyt mustikka maksaa 8 euroa kilo. Puhutaan eri marjasta ja eri mittayksiköstä. Kahta samanlaista ja samalla tavalla toteutettua taloteknistä modernisointiakaan ei ole, Syrjälä huomauttaa.

Vaskoolit esiin

Urakoitsijat pystyivät vastaamaan 77 %:iin tarjouspyynnöistä. Kiristynyt kilpailu näkyy läpimenoprosenteissa: nyt 20 ja keväällä 26.

– Median mukaan putkiremontit ovat oikea kultakaivos. Viestini urakoitsijoille on: kun kuitenkin epäillään, että LVI-urakoitsijat vuolevat kultaa, ryhtykää tekemään sitä, älkääkä käykö asiakkaissa taksvärkkipäiviä tekemässä, Syrjälä sanoo.

Tutustu LVI-asennuksen suhdannekyselyn syksy 2016 –tuloksiin

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n syyskuussa 2016 toteuttamaan LVI-asennuksen suhdannekyselyyn vastasi 78 jäsenyritystä. Vastausprosentti oli 30.

Lisätiedot

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Toimitusjohtaja Jari Syrjälä, p. 050 352 5120,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939,

Mediatiedote 4.10.2016