Kyllä minä niin mieleni pahoitan

Mielensäpahoittaja on Tuomas Kyrön luoma hahmo sysi-suomalaisesta miehestä, joka päätti vanhoilla päivillään aloittaa valittamisen kaikesta. Hän kysyykin itseltään, onko sitten kaikki asiat kohdallaan? Kyllä ovat, hän vastaa.

Joulu ei ole mielensäpahoittajan aikaa. Tai ei ainakaan pitäisi. Yhdessä ja hyvällä mielin tekemällä saadaan luotua kaikkia miellyttävä kokonaisuus, jossa jokaisella tekijällä on ollut arvostettu osansa. Onko edellisessä kyse joulun vai talon rakentamisesta, sen voi jokainen itse päättää.

Jatkuva oman edun tavoittelu ja valittaminen on saanut tilaajat ja käyttäjät miettimään uudenlaisia urakkamalleja rakentamiseen; esimerkiksi allianssimallissa tilaajat, suunnittelijat ja urakoitsijat ovat kaikki samalla puolella ja yhteisen pyöreän pöydän äärellä.

Ajatus on hyvä ja kirkas. Kuinka käyttäjille saadaan rakennus, joka tuottaa arvoa rahalle. Toivon, että koko rakentamisen ketju pääsee nauttimaan näistä urakointimalleista ja mahdollisista palkkioista aina käyttäjästä, tilaajan ja suunnittelijoiden kautta päätoteuttajaan unohtamatta pienimpiäkään urakoitsijoita saati heidän työntekijöitään.

Toivottavasti uusi ajattelumalli ei vie meitä ojasta kanervikkoon. Kyllä minä niin mieleni pahoitan, jos allianssimallista tulee tilaajan selän takana pelkkä projektinjohtourakka.

Sen verran pitää jokaisen tuijottaa omaan napaan, että huomioimalla muita, vaikkapa puolisoaan, saa siitä itsekin hyvän mielen. Se on helppoa varsinkin näin joulun aikaan.

On siis aika tuijottaa napaansa ja toivottaa
Hyvää Joulua ja Menestystä Vuodelle 2015!

Ville Hälinen, puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry