Lämmitätkö vai tuhlaatko?

Nyt on aika kytkeä lämmitys päälle. Varmista samalla, että ilmanvaihdon lämmön talteenottolaite on käytössä: näin stoppaat lämmitysenergian tuhlauksen, ja vähennät vedon tunnetta.

Toimiva laite tuo säästöä

Ilmanvaihtokoneissa on lähes poikkeuksetta lämmön talteenotto- eli LTO-laite. Se ottaa lämpöä talteen poistettavasta huoneilmasta ja lämmittää sisälle puhallettavaa ulkoilmaa.

Pienemmissä, yhden talouden ilmanvaihtokoneissa LTO-laitteena on useimmiten levylämmönsiirrin. Siinä poisto- ja tuloilmavirrat kulkevat ristiin levyjen toisistaan erottamissa solissa, jolloin poistoilma lämmittää tuloilmaa koneen käydessä.

  • LTO-laite kannattaa pitää toiminnassa koko lämmityskauden ajan. Sillä on merkittävä rooli energiankulutuksessa, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo.

Katso energiansäästövinkkejä.

Puhdas laite on tehokas

LTO-laitteen tehokkuus heikkenee sen likaantuessa. Levylämmönsiirtimessä solien pintoihin kertyy siirrettävän ilman mukana epäpuhtauksia. Varsinkin poistettava sisäilma sisältää runsaasti pölyä, kuituja ja rasvaa pieninä pisaroina. Epäpuhtaudet muodostavat aikaa myöten eristävän kerroksen, joka hidastaa lämmön siirtymistä solien välillä.

  • Suositus on, että Ilmanvaihtokone pestään keväisin, mutta sen ehtii hoitaa syksylläkin. Koneen sisäpuoliset pinnat pestään laimealla pesuaineliuoksella. Normaali astianpesuaine toimii tässäkin tarkoituksessa erittäin hyvin, Ylönen vinkkaa.

Nyt on syytä viimeistään tarkistaa myös suodattimet ja vaihtaa likaantuneet puhtaisiin. Oikean kokoisia suodattimia ja asiantuntijoiden neuvoja voi kysyä paikkakunnan LVI-liikkeistä.

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Toimialapäällikkö Arvo Ylönen, puh. 050 309 3670,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939,

Mediatiedote 21.9.2017