Likkoja ei Lappiin kutsuta
Jari Syrjälä
LVI-asennus on tunnetusti miehinen ala, naisia yritysten johdossa on parhaimmillaan puusepän sormin laskettava määrä. Kangasalan Putkilämpö muodostaa tuplapoikkeuksen: yritystä johtavat sisarukset Virpi Rannikko ja Kirsi Veikkolainen. Likoille ei kutsuja Lapin hangille juurikaan satanut ole, paitsi kahdesti. Poikkeukset vahvistavat säännön, kumpikin omalla tavallaan.
Kolmannen polven yrittäjät ovat olleet pikkutytöistä alkaen mukana yrityksen toiminnassa, siivous ja inventaarion tekeminen sujuivat jo ala-asteikäisinä. Välillä saatettiin istua tuntitolkulla autossa, kun isä oli asennuskeikalla. Silti kumpikaan ei uskonut koskaan johtavansa vuonna 1952 perustettua yritystä, joka lienee Pirkanmaan vanhin. Kirsi jopa pillahti itkuun, kun kummisetä sanoi, että Kirsistä tulee Putkilämmön toimitusjohtaja; sen verran vieras ajatus oli.
Perinteitä naisosaamisesta
Kangasalan Putkilämmössä on perinteitä naisosaamisesta. 42 vuotta myymälässä ollut Tarja Toivanen oli uranuurtaja ja oikea tekninen asiantuntija. Tosin silloinkin joku saattoi kysyä, eikö myymälästä löydy miestä.
Naiskaksikkoon LVI-urakointiyrityksen johdossa suhtauduttiin alussa varauksellisesti. Nyt ajatellaan pääsääntöisesti, että hienoa, kun on naisia alalla. Alkavilla työmailla kuitenkin monesti puhutaan miespuolisen työnjohtajan tai asentajien kanssa projektista vastaava Kirsi sivuuttaen ennen kuin todetaan, että siinäpä vasta on topakka täti. Tosin siskokset arvostavat enemmän tytöttelyä kuin tädittelyä. Onpa joillakin työmailla todettu, että jos homma ei hoidu miesten kanssa, otetaan yhteyttä Kirsiin.
Naisten määrä on työmailla vähitellen lisääntynyt: monesti tilaajan edustaja, isännöitsijä tai valvoja on nainen. Enää ei katsota nenänvartta pitkin asiansa osaavaa sukupuolesta riippumatta. Poikkeuksiakin löytyy: saneerauskohteen asuntoyhtiön, osakas soitti ja lähetti kirjeitä ihmetellen, mitä remontista voi tulla, kun yrityksen omistavat naiset, toimitusjohtaja on nainen ja vielä työnjohtajakin.
Toisaalta myönteistäkin palautetta on tullut: naiset ovat tarkempia ja vaativampia eivätkä jätä asioita roikkumaan.
Johtotehtäviin yllättäen ja äkkiä
Sukupolvenvaihdos tapahtui 2003 ja toimitusjohtaja palkattiin perheen ulkopuolelta. Firman haltuunotto tapahtui pakkotilassa, kun toimitusjohtaja sairastui
vuonna 2008 vakavasti eikä pystynyt palaamaan töihin. Virpi oli opetellut toimitusjohtajan kanssa yrityksen eri toimintoja ja luontaisesti taloudesta kiinnostuneena hän keskittyi talouteen ja hallintoon. Toisella alalla toiminut Kirsi oli palannut yritykseen ja otti vastuulleen projektitoiminnan yhdessä työnjohdon
kanssa.
Vuosien myötä sisarusten työnjako on vakiintunut eikä tarvetta toisen tontille hyppimiseen ole. Suurista linjoista on oltu varsin yksimielisiä. Asioiden sujuvuutta
on edesauttanut, että persoonina Virpi ja Kirsi ovat erilaisia ja kiinnostuneita eri asioista. Vapaa-aikanaan Virpi harrastaa koiria ja valokuvausta, Kirsi golfia, joogaa, pyöräilyä ja käsitöitä. Pilates on yhteinen harrastus. Ja kun viimeisestä kriisistä selvittiin, on pidetty kunnon lomat ja nukuttu yöt rauhassa.
Sukupolvenvaihdoksen jälkeen isä ymmärsi pysyä poissa ja jättää vastuut omistajille. Kun silloinen toimitusjohtaja sairastui, henkilökunta pysyi lojaalina. Yhdessä asentajien kanssa laskettiin tarjouksia. Vaikeuksien kautta yritykseen syntyi ison perheen filosofia. Kehityskeskusteluissa pyritään ottamaan huomioon kunkin toiveet työtehtävistä ja osaamisen kehittämisestä. Sitä kautta vahvistetaan ammattiylpeyttä, joka on LVI-alalla päässyt repsahtamaan.
Virpin ja Kirsin mielestä työyhteisö on parempi, kun siinä on sekaisin miehiä ja naisia. Henkilökunnalle sisarukset ovat ”meidän likkoja”.
Ei saunaan eikä Lappiin
Siskokset arvelevat olevansa sen verran kuivaa seuraa, ettei kutsuja saunailtoihin eikä matkoille ole juurikaan tullut. Ensimmäinen tuli 2000-luvun alussa, jolloin LVI-alan tavarantoimittajat vielä järjestivät keväisin asiakastilaisuuksia Lapin hiihtokeskuksissa. Hätääntynyt tukkurin edustaja soitti ja kysyi, pääsisivätkö Virpi ja Kirsi lähtemään seuraavana päivänä Lappiin, kun on tullut niin paljon peruutuksia. Sisarukset eivät lähteneet.Toinen kerta oli juuri koronapandemian alla, kun Onninen kutsui naisporukan Leville. Hauskaa voi Lapissa pitää ilman miehiäkin.
Pinkin läpilyönti
Firman pojat ovat ylpeitä siitä, että heillä on likat pomoina. Alussa vähän vierastettiin pinkkiä väriä, joka on yrityksen brändi; T-paidat, kansiot, kynät ja mainosmateriaali ovat vaaleanpunaisia tai sen sävyttämiä. Autojen pinkkeys on pohdinnan alla. Kun lähdetään urakkaneuvotteluun, pukeudutaan pinkkiin. Ja yrityksen tuore logokin sisältää pinkkiä.
Pinkin lopullinen läpimeno vahvistettiin pikkujouluristeilyllä, jolla henkilökunta antoi johtokaksikolle vaaleanpunaiset, ”timantein” koristellut kypärät.
Neljäs polvi on asettumassa taloon, Kirsin tytär on toimistohommissa. Virpin poika valmistui putkiasentajaksi ja työskentelee isänsä rakennusliikkeessä. Aika näyttää, haluavatko he aikanaan omistajiksi ja yrittäjiksi. Ei yrittämistä helppona vaihtoehtona ole tarjottu; välillä sisarten mieleen tulee, että saisipa olla kaupan kassalla vailla sen suurempia murheita huomisesta.
Putkilämmön omistuspohjaa on hiljattain laajennettu. Yrityksessä työnjohtajina toimivat Vili Mikkola ja Lassi Saarikko tulivat pienillä osuuksilla osakkaiksi.
Korona kuritti ja kiritti
Koronapandemian rantauduttua Suomeen Kangasalan Putkilämmössä luultiin, että maailma kaatuu. Huollon tilausvirta tyrehtyi kokonaan ja työnjohtaja kutsui paniikkipalaverin. Parin viikon kuluttua jo peruttuja keikkoja alettiin kysyä uudelleen. Tuli jopa ruuhkaa, kun ihmiset etätöissä kotonaan ja mökeillään huomasivat puutteita, joita ruvettiin matkailusta säästyneillä rahoilla pistämään kuntoon.
Myös taloyhtiöiden korjaushankkeet ovat siirtyneet, mutta pääosin pysyneet tilauskannassa. Sumaa voikin olla edessä, sillä Tampereen alueelle rakennetaan paljon uusia asuntoja.
Korona vaikutti myös myymälän toimintaan. Ovi pistettiin säppiin ja sisään pääsi ovikelloa soittamalla. Likat siirtyivät etätöihin ja ovat siellä osittain edelleenkin kevättalvella 2021.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design