LVI-ala vetää nuoria

LVI-alan suosio on korkealla tasolla opiskelupaikkaa hakevien nuorten keskuudessa. Useista muista tekniikan aloista poiketen talotekniikan perustutkinnon vetovoimaluku on kasvanut viimeiset kolme vuotta. LVI-alan vetovoiman uskotaan jatkuvan korkeana kevään yhteishaussa.

– Suosion taustalla on kiinnostavan ammatin lisäksi työllisyystilanne. LVI-asennusalalla työllisyyttä parantavat korjausrakentaminen ja palveluliiketoiminnan kasvu. Näillä sektoreilla tilanteen arvioidaan pysyvän kohtuullisen vakaana talouden ongelmista huolimatta, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo.

Suosiota selittää myös se, että nuorilla on totuudenmukaisempi kuva LVI-alan työtehtävistä kuin aikaisemmilla sukupolvilla. Työympäristöt ja -välineet ovat kehittyneet huimasti takavuosien tasosta. Ammatti on itsenäinen, ja siihen liittyy paljon tiedonhankkimiseen, töiden suunnitteluun ja laadunhallintaan liittyviä tehtäviä. Myös vuorovaikutustaidot ja palveluosaaminen kuuluvat nykyään jo perusvaatimuksiin.

–  Talotekniikan perustutkinto uudistui vuonna 2010. Nyt sen rakenne ja ammattitaitovaatimukset vastaavat paremmin työelämän tarpeita. Tähänastiset kokemukset ovatkin olleet erittäin positiivisia. Tutkinto antaa erinomaiset valmiudet LVI-asennuksiin liittyviä työtehtäviä varten myös tulevaisuudessa, uudistustyön läpiviennistä vastannut yli-insinööri Arto Pekkala Opetushallituksesta sanoo.

Syksyllä 2014 talotekniikan perustutkintoon johtava koulutus alkaa 46 opetuspisteessä ympäri Suomea.

Vetovoimaluku kertoo ensisijaisten hakijoiden määrän suhteessa tarjolla olleisiin aloituspaikkoihin.

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Asiantuntija Juha-Ville Mäkinen, puh. 045 899 9388,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, puh. 0400 287 939,

Mediatiedote 7.1.2014