LVI-alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot uudistuvat

Ammatillisen koulutuksen uudistukset näkyvät myös tutkintojen rakenteissa. Opetushallitus on tehnyt töitä tutkintojen yhdistämiseksi tavoitteenaan laajemmat tutkinnot, joiden sisällä on runsaasti valinnaisuutta. Tarkoituksena on toisaalta pienentää koulutuksen järjestäjien hallinnollista taakkaa, mutta myös tarjota tutkinnon suorittajille ja yrityksille paremmin heidän yksilöllisiin osaamistarpeisiinsa sattuvia koulutuspalveluita.

Vuoden alusta tulivat voimaan uudet talotekniikan ammattitutkinto ja talotekniikan erikoisammattitutkinto. Ne kokoavat yksiin kansiin kaikki aikaisemmat LVI-alalla käytössä olleet ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Nyt poistuneissa tutkinnoissa vaadittu osaaminen ei ole kuitenkaan hävinnyt. Käytännössä niistä on muodostettu uusiin tutkintoihin itsenäiset osaamisalat. Sen sijaan valinnaisuus on merkittävästi lisääntynyt, koska uusissa tutkinnoissa voidaan valita tutkinnon osia näistä kaikista osaamisaloista.

Uudet tutkinnot eivät edellytä uuden järjestämisluvan hakemista niiltä koulutuksen järjestäjiltä, joille on aikaisemmin myönnetty järjestämislupa nyt poistuneiden tutkintojen järjestämiseksi. Tällä hetkellä talotekniikan ammattitutkinnon järjestämislupa on kaikkiaan 32 tutkinnon järjestäjällä ja talotekniikan erikoisammattitutkinnon järjestämislupa 17 tutkinnon järjestäjällä.

Lisätietoja

Juha-Ville Mäkinen, p. 045 899 9388,