LVI-alan ammattikoulusta suora polku insinööriopintoihin

Ammatillinen peruskoulutus valmentaa työelämään eri tasoilla. Talotekniikan perustutkinto valitaan usein reitiksi myös tuleviin jatko-opintoihin ammattikorkeakoulussa.

  • Ammatillinen perustutkinto on loistava pohjakoulutus ammattikorkeakouluun hakeville. Esimerkiksi LVI-alan työnjohto- tai suunnittelutehtäviin tähtäävät, talotekniikan perustutkinnon suorittaneet opiskelijat saavat todella hyvät eväät tulevaa työuraa ajatellen, Metropolia ammattikorkeakoulun LVI-alan lehtori Markku Leino sanoo.

Leino on ollut mukana kehittämässä Metropolia ammattikorkeakoulun ja Vantaan ammattiopisto Varian välistä mallia, jossa osa talotekniikka-alan insinööriopinnoista voidaan suorittaa jo ammattikoulun aikana. Käytännössä opiskelija opiskelee avoimessa ammattikorkeakoulussa 60 opintopisteen laajuiset opinnot, jotka luetaan henkilökohtaistamisen avulla osaksi ammattikoulun opintoja. Näiden opintojen avulla opiskelija voi ammattikoulusta valmistuttuaan päästä erillishaun kautta jopa suoraan insinöörikoulutuksen 2. vuosikurssille.

  • Vastaavia malleja ollaan kehittämässä tällä hetkellä useilla paikkakunnilla kokeilurahoituksen turvin, mutta Metropolian ja Varian välinen toiminta on jo vakiintunutta, Leino jatkaa.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkisen mukaan LVI-alalla on ollut jo pitkään pula toimihenkilöistä.

  • Kaikki mallit, joiden avulla nuorista saadaan mahdollisimman nopeasti itsenäiseen työskentelyyn kykeneviä ammattilaisia, ovat tervetulleita. Tässä on hienoa sekin, että väylä pysyy auki, vaikka nuori päättäisikin ammattikoulun jälkeen toimia muutaman vuoden asentajana.

Mäkinen muistuttaa myös LVI-alan ammattien erityispiirteistä, joissa korostuu juuri itsenäisyys ja kyky päätöksentekoon. Nykyisin myös palveluosaaminen ja vuorovaikutustaidot luetaan LVI-alan ammattilaisilta odotettaviin valmiuksiin.

  • Sekä asennus- että toimihenkilötehtävissä LVI-alalla työskentelevät ovat asiantuntijoita, jotka tuottavat teknisiä palveluja. Työt tehdään yhä useammin asiakkaiden tiloissa ja heidän läsnä ollessaan. Uraputki asennustehtävistä kohti palvelujen suunnittelua ja myymistä on hyvä ratkaisu, koska siten tulevat toimihenkilöt oppivat tuntemaan asiakkaiden todelliset tarpeet.

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen, p. 045 899 9388,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939,

Mediatiedote 2.3.2018