LVI-toimialan tunnusluvut – Kannattavuus heikentynyt 0,2 %-yksikköä

Rakentamisen hyvistä suhdannevuosista huolimatta LVI-asennusyritykset eivät ole pystyneet parantamaan kannattavuuttaan suhdannehuipussa.

  • Balance Consultingin kasvua ja kannattavuutta kuvaavat tunnusluvut tukevat LVI-asennusalan suhdannekyselyn näkemyksiä: viime vuonna mediaaniyrityksen liikevaihto kasvoi 5,2 %, mutta kannattavuus heikkeni 0,2 %. Toisaalta yrityskoot ovat pienentyneet verrattuna vuosi sitten julkaistuihin tunnuslukuihin: tämä voi vaikuttaa lukuihin, toimitusjohtaja Jari Syrjälä toteaa.

LVI-asennusyritysten keskimääräiset käyttökatteet, liiketulokset ja nettotulokset ovat edelleen alempana kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä.

  • Materiaalien, kuten muoviputkien, hinnat ovat nousseet ja keväällä alan palkkoja nostettiin. Pelkään, että kustannusvaikutukset lyövät läpi vasta myöhemmin, jos kiinteähintaisia urakoita on otettu vastaan liian halvalla, Syrjälä sanoo.

Tutustu LVI-toimialan keskeisiin tunnuslukuihin.

Balance Consultingin keräämä aineisto käsittää keskimäärin 900 yrityksen tiedot. Osassa kalvoja on esitetty mediaanin lisäksi ylä- ja alakvartiilit, jolloin ylimmän käyrän yläpuolella on 25 % yrityksistä, keskimmäisen yläpuolella 50 % ja alimman alapuolella 25 % yrityksistä.