LVI-urakoinnin kaksijakoisuus uusmaalaisten yrittäjien huolena

Pääkaupunkiseudun LVI-asennusyritykset uskovat sekä uudis- että korjausrakentamisen vilkastumiseen tänä vuonna, mutta kenen kustannuksella?

LVI-asennuksen suhdannekyselyn mukaan uusmaalaisten LVI-asennusyritysten liikevaihto on kasvanut peräti 57 %:lla vastaajista. Se on reilusti enemmän kuin muualla maassa. Valitettavasti pääkaupunkiseudun yritysten kannattavuus ei ole kasvanut samaan tahtiin: se oli tyydyttävä vain puolella vastaajista.

– Halvoilla hinnoilla pikavoittoja hakevat yritykset pakottavat muutkin kilpailemaan olemassaolostaan. Urakoiden tekeminen kustannuksia kattamatta on lyhytnäköistä liiketoimintaa. Sen sijaan pitäisi keskittyä oikeaan hinta-laatu-suhteeseen ja henkilöstön mitoittamiseen. Toivottavasti syksyä kohden piristyvä rakennustoiminta tuo myös katetta LVI-asennusyritysten tulokseen, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Helsingin seudulla on runsaasti talotekniikka-alan yrityksiä kilpailemassa samoista urakoista: LVI-asennusyritykset pystyivät vastaamaan 73 %:iin tarjouspyynnöistä, mutta läpimeno% oli vain 15.

Pääkaupunkiseudulla pirteämmät odotukset

Uusmaalaiset LVI-asennusyritykset suhtautuvat hallituksen vauhditustoimiin positiivisesti: jopa 37 % vastaajista arvioi uudisrakentamisen paranevan syksyllä 2014.

Viime syksynä yli puolet vastaajista näki korjausrakentaminen suhdannetilanteen hyvänä, nyt se oli hyvä vain 38 %:lla. LVI-asennusyrityksistä 45 % arvioi tilanteen kuitenkin paranevan syksyllä mm. 10 %:n käynnistysavustuksen myötä.

Lyhytkestoisemmat urakat

Uudellamaalla LVI-asennusyritysten tilauskanta on laskenut peräti puolella vastaajista. Urakat ovat myös lyhytkestoisempia kuin muualla maassa: täystyöllistävä tilauskanta on 3,6 kk (4,3 muu Suomi). Tilauskannan paranemiseen syksyllä 2014 uskoo kuitenkin 47 % yrittäjistä.

Pääkaupunkiseudulla on hieman muuta maata parempi työllisyystilanne: LVI-alan työntekijöistä on lomautettuna vain 6 % (8 % muu Suomi).

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n maaliskuussa 2014 toteuttaman LVI-asennuksen suhdannekyselyn vastausprosentti oli 35. Uusmaalaisia jäsenyrityksiä vastaajissa oli 30.

Katso LVI-asennuksen suhdannekyselyn tulokset (Uusimaa, pdf)

Lisätiedot

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Toimitusjohtaja Jari Syrjälä, p. 050 3525 120,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939,

Mediatiedote 8.4.2014