LVI-urakoinnin kultasormi
Jari Syrjälä
LVI-urakoitsija Veikko Juvan poika Henri Juva lähti lukemaan kirjallisuutta ja estetiikkaa, jotta ei joutuisi LVI-yrittäjän työtä jatkamaan. Toisin kävi. Sittemmin humanististen tieteiden kandidaatista sukeutui Suomen LVI-yrityskauppojen kultasormi: hän osti urakointiliikkeitä vähittäin ja myi ne tukussa. Kauppanimiä olivat Vesijohtoliike Juva, LVIS-Teklog ja LVI-Juva sekä Quattro Mikenti Group.
Isän varhaisen ja yllättävän poismenon johdosta Henri Juva joutui 27-vuotiaana luopumaan unelmatyöstään toimittajan ammatista, ja vanhimpana viidestä sisaruksesta tarttumaan Vesijohtoliike Juvan ruoriin. Haltuunotto olisi saattanut jäädä väliaikaiseksikin, mutta kun yrityksen avainhenkilöt toivottivat hänet tervetulleeksi firmaan, toimittajan työ sai jäädä.
Vertaistukeaan tarjosi myös paikallinen urakoitsija, kilpailijakollega, joka marssi liikkeeseen ja totesi, että ”Jos minä nyt otan firman osakkeet ja sinä pysyt toimistossa, kun et näistä asioista mitään ymmärrä”. Koiraspuolisen konttoripäällikön pesti ei kuitenkaan Henri Juvaa kiinnostanut.
Kauaa ei nokka tuhissut, kun lahtelainen pienehkö urakointiliike oli kasvanut 330 henkeä työllistäväksi ja kuudella paikkakunnalla toimivaksi yhtiöryhmäksi. Kasvu tehtiin pääasiassa yritysostoin, erityispiirteenä oli rakennusliikkeiden LVI-urakoinnin haltuunotto. Kasvu oli pakon sanelemaa, sillä pieni yritys ei olisi pystynyt elättämään kieppeinä toimitetuista taipuisista putkista maksettavista normitunneista tai ilmanvaihtokanavien kannakointiväleistä epäkiinnostunutta humanistia.
Sitten tuli ensimmäinen tilipäivä. Juva myi yritysryhmänsä Huberille, mutta jäi ostajayrityksen palvelukseen ollen viime vaiheessa sen toimitusjohtaja.
Harrastuksesta syntyi konserni
Huber myytiin YIT:lle 1995, ja Juva lähti lempiharrastamaan eli purjehtimaan. Vaikka kaikki paitsi purjehdus on turhaa, Henri oli turhan nuori jäämään makaamaan rahakasan päällä. Ja kun hän ei päässyt Kauppalehteen toimittajaksi, hän suostui koulutusyritys Rastorin toimitusjohtajaksi eli saneeraajaksi. Yhteys LVI-alaan säilyi kahtakin kautta: monen LVI-yrittäjän ja esimiehen taustalla on Rastorin työteknikon tutkinto. Toisekseen Juvan työsuhteen ehtoihin kuului, että hän saa harrastaa LVI-asennusta.
Kolmessa vuodessa kävi selväksi, että Juvan kyvyt eivät olleet parhaassa käytössä liitutaulujen ja yliolanheitinten maailmassa. Sen sijaan harrastus, sivutoiminen LVI-yrittäjyys, tuotti yritysryppään, joka vaihtoi vuonna 2000 noin 16 miljoonaa euroa. Tuli toinen tilipäivä, kun Juva myi LVIS-Teklogin ja LVI-Juvan Skanskalle. Ja aiempaan tapaan hän siirtyi ostajan muonavahvuuteen rakentamaan taloteknistä toimialaa nimellä Skanska eLVIS.
Uusi pohdinnan paikka tuli, kun Skanska pisti talotekniikan yritysostot holdiin. Alakonsernin toimitusjohtajuus ei tarjonnut kummoistakaan haastetta henkilölle, joka oli menetyksellisesti rakentanut kaksi konsernia yrityskaupoin. Alkoi kolmas reissu.
Kolmas ja neljäs reissu
Henri Juva osti vuonna 2005 leppävirtalaisen Mikenti-yhtiön, joka oli erikoistunut siirrettävien rakennusten ja valmistalojen LVI-järjestelmien asentamiseen. Yritysostojen, yritysten perustamisten ja fuusioiden myötä muodostui Quattro Mikenti Group, joka kuuluu Suomen talotekniikkaurakoinnin kolmen suurimman yrityksen joukkoon. Kolmas tilipäivä koitti, kun Juva vuonna 2017 myi pääosan osakkeistaan pääomasijoittajalle. Kaupantekohetkellä konsernin liikevaihto oli lähes 130 miljoonaa euroa ja se työllisti 450 henkeä. Konsernin kauppahinnaksi on arveltu 30 miljoonaa euroa.
Juvan mielestä rakentamisessa on paljon erityisaloja, joissa resursseja keskittämällä voisi luoda tehokkaampia rakenteita ja toimintatapoja. Tuntuma rakentamiseen ja talotekniikkaan säilyy Henri Juvan ja Erkki Stenbergin omistaman sijoitus- ja kehitysyhtiö Kaskeajat Oy:n kautta. Kaskeajilla on kumppanuuksia yrityksissä, joiden toimiala on tuttu Juvalle ja LVI-tukkukaupassa pitkään toimineelle Stenbergille. Neljäs reissu on siis meneillään.
Ravintolabisnes on ollut aina läheinen Henri Juvalle asiakkuuksien kautta. Nyt hän on poikiensa omistaman Skiffer-ravintolaketjun taustayhtiön hallituksen puheenjohtaja. Ja muuhunkin pikkukivaan voisi tarttua, jos sellaista sopivasti kosketusetäisyydelle sattuisi. Omistajakokemusta on muun muassa Sisu-Autosta, rakennusautomaatioyritys Computecistä ja nettikauppa Netraudasta.
Kirjoittajasta lukijaksi
Toimittajan ura jäi vajaan kymmenen vuoden mittaiseksi. Pisimpään Juva oli Suomen Tietotoimistossa, mutta kokemus karttui myös Etelä-Suomen Sanomissa, Postipankin tiedotusosastolla ja Purjehtija-Seglaren -lehden päätoimittajana. Juva jatkoi kirjoittamista ammatinomaisesti varsin pitkään päätoimien rinnalla, mutta sitten piti päättää, onko järkevää valvoa näppäimistön äärellä aamuyöhön jonkin tekstinpätkän synnytystuskissa, kun muutakin askaretta on ihan riittävästi.
Henri Juva on kirjoittanut yksin tai yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa lukuisia veneilyyn liittyviä kirjoja. Yritysjohtajana hän ei ole malttanut olla panematta sulkakynäänsä liikkeenjohtamiseenkaan. Juva ja toinen tunnettu lahtelainen sananiekka Jukka Kuikka ovat kirjoittaneet kirjan Talouselämän sanavaraston varasanasto.
Juvan intohimo ja rakkain harrastus on purjehdus. Palkollisena hän piti huolen siitä, että koko kesäloman sai viettää vesillä. Koska yrittäjällä ei ole kesälomaa, Juvalla oli mahdollisuus veneillä toukokuusta lokakuuhun. Nyt, työeläkekortti taskussa ja ilmastonmuutoksen lyhentämän talven myötä, purjehdukseen on mahdollista käyttää enemmän aikaa. Reissut ovat suuntautuneet pääasiassa eteläiselle Itämerelle ja Suomenlahdelle. Ison veneen kipparointi sujuu yksikseenkin ja pitkillä siirtymätaipaleilla on aikaa syventyä merikorttien ohella kirjallisuuteen. Juva lukee vuodessa noin 90 kirjaa, pääasiassa yleistä ja poliittista historiaa, muistelmia ja kaikenlaisia kaunokirjoja.
Kahta kertaa ei samaa kirjaa pitäisi haksahtaa ostamaan, sillä Juva on nuoruudesta alkaen kirjannut lukemansa kirjat vihkoihin. Ja koska hän ei luovu ostamistaan kirjoista, aina välillä tarvitaan puuseppää jatkamaan kirjahyllyä.
Koko toimialan palveluksessa
Henri Juva väittää, että hän ei omaa sellaista sosiaalista osaamispääomaa, että voisi luonnehtia itseään järjestöihmiseksi. CV tosin käsittää vaaksan verran erilaisia luottamustehtäviä, sillä hän pääsi hyvin pian alalle tulon jälkeen toimialan järjestöjen näköalapaikoille. Tehtävät ovat käsittäneet erilaisia hallitusten jäsenyyksiä ja puheenjohtajuuksia, Juva muun muassa toimi LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n hallituksessa vuodesta 2002 ja sen puheenjohtajana 2007–2014. Hän on LVI-alan keskeisten järjestöluottamustehtävien lisäksi toiminut muun muassa Rakennusteollisuus RT:n ja Suomen Yrittäjien hallituksissa.
Järjestöuralle mahtuu monia ainutlaatuisia kokemuksia, joista pelkästään passiivisena toimiala- ja työnantajaliiton jäsenenä olisi jäänyt paitsi. Juva oli työryhmässä, joka vuonna 1990 synnytti termin ”talotekniikka” maahamme. Erikoista Juvan mukaan oli, että järjestöjen johdolla tehty strategiatyö onnistui niin hyvin viitoittamaan tulevaa. Aselajien eli talotekniikan osasektorien määrä on suurten asennusyritysten lisäksi kasvanut pienissä ja keskisuurissa firmoissa. Ja rakentajat, jotka 1990-luvulle tultaessa olivat laajasti luopuneet LVIS-toiminnoistaan, palasivat rytinällä toimialalle.
Henri Juvan asiantuntemusta on käytetty laajasti rakentamisen ja talotekniikan tutkimushankkeissa; osin siksi, että hän on halunnut olla vaikuttamassa jähmeän alan kehittymiseen ja osin siksi, että hän on nähnyt järjestöt ja niiden hankkeet parhaimmillaan rationaaliseksi tavaksi hoitaa yhteisiä asioita. Juvaa on pyydetty puhujaksi, kun alan tapahtumissa on haluttu perinteiselle myötäsukaiselle silittämiselle ja keskinäiselle kehumiselle vaihtoehto. LVI-Päivillä 2005 kuulijoiden kulmakarvat kohosivat, kun Juva julisti, ettei läheskään kaikkia rakennuksia kannata korjata. Tarvitaan puskutraktori. Toisen kerran kulmakarvat nousivat, kun hän esitteli Kehä III:n sisäpuolella tarvittavan projektiorganisaation: siihen kuuluu yksi tai useampi juristi torjumaan pääurakoitsijan tai rakennuttajan aina vain lisääntyviä ja mihinkään perustumattomia vaatimuksia.
Kun pistää itsensä likoon, tulee voittojen ja tappioiden lisäksi huomionosoituksia ja tunnustuksia. Viimeisin niistä maistuu aina makeimmalle. Juva oli syksyllä 2018 aidosti yllättynyt, kun kuuli, että hänelle myönnetään Pro LVI -palkinto. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran sen pitkässä historiassa urakoitsijalle. Perusteluissa todettiin muun muassa: Henri Juva on arvostettu tulevaisuuden kehityskulkujen näkijä. Hänen roolinsa koko talotekniikan alan kehittäjänä on huomattava. Juva on toiminnallaan määrätietoisesti nostanut talotekniikan merkitystä. Ja vaikka hänen näkyvä työ on tehty urakointiyritysten kautta, hän on ollut keskeinen alan taustavaikuttaja niin teollisuuden, tukkukaupan, suunnittelijoiden kuin urakoitsijoidenkin näkökulmasta.
Juva itse tuumiskeli, että ehkä tämä huomionosoitus koskee myös urakointia, ja hän sai tunnustuksen yhtenä sen kasvoista.
Ruuan ja viinin tuntija
Purjehduksen ja kirjoittamisen lisäksi Henri Juva rakastaa laadukasta ruokaa, joka saatetaan alas asianmukaisin juomin. Matkoilla Juvalla on mukana tuorein Michelin-opas. Ruuat kotiin ja proviantin veneeseen hankkii isäntä, ja valmistusvaiheessa muilla kuin kipparilla ei ole asiaa keittiöön tai pentteriin. Toki veneen miehistöllä on oikeus osallistua kattamiseen ja tiskaamiseen sekä aperitiivien valmistamiseen.
Hyvän ruuan ja juoman arvojen vaaliminen voi joskus sotkea kalenterin, noin kuvainnollisesti. Neljä kertaa maailman parhaimmaksi ravintolaksi valittu kööpenhaminalainen Noma on kulinaristeille elämys ja syy matkustaa Tanskaan. Pöytävarauksen onnistuminen voi viedä kuukausia, jopa vuosia. Jos tuuri sitten käy ja aikoo Noman kokea, on syytä putsata kalenteri ja ostaa lentoliput. Kuten Juvatkin tekivät.
Businesvainu jo nuorena
Henri Juvan taipumus saada liikeideat lentoon ilmeni jo nuorena. Kun Tampereella esitettiin 60- ja 70-lukujen taitteessa Hair-musikaalia, Henri keksi 15-vuotiaana järjestää sinne Lahdesta linja-automatkoja. Peruutusten varalta hän pyöristi reissun hintaa vähän ylöspäin. Paluumatkalla hävetti, kun rahaa jäi yli, ja niinpä Henri tarjosi kaikille huoltoasemalla pullakahvit. Seuraavilla reissuilla hän pyöristi vähän lisää eikä enää hävennyt.
Muutoinkin Henri koki olleensa vähän erilainen nuori. Jälkeenpäin hän on kärjistänyt, että Lahden lyseota kävi kahdenlaisia poikia. Useimmat urheilivat, muut olivat taistolaisia. Siinä välissä oli toisinaan ahdasta.
Yrittäjätoimintaa Henri Juva harjoitteli jo Suomen Tietotoimiston reportterina Lahdessa ollessaan yhdessä pitopalveluyrittäjä Tapio Tolvasen kanssa. Henrillä oli vene ja Tapiolla tykötarpeet tarjoilun järjestämiseksi purjehduksen aikana. Miniristeilyille Päijänteellä riitti kysyntää, mutta työyhteenliittymä oli ajettava alas, kun päätyö häiritsi liikaa harrastusliiketoimintaa.
Elämä on
Menestyminen on tuonut paljon tullessaan, mutta on se jotain vienytkin. Kun elää yhden elämän, muut jäävät elämättä. Menestyksen sisin on Juvalle itsenäisyys: kun hän jo kauan sitten saavutti tärkeimmän tavoitteensa, taloudellisen riippumattomuuden, työnteko on sen jälkeen ollut erilaista. Mailaa ei tarvitse puristaa niin kovaa, jolloin tuloksetkin paranevat.
Urakoinnissa on tappiota paljon enemmän kuin voittoja, se on urakoinnin laki. Jos voittaa liian usein, on laskenut tai muuten arvioinut väärin ja noutaja odottaa. Makeimmat voitot liittyvät onnistuneisiin yritysjärjestelyihin ja taitaviin ihmisiin, joille on kyennyt antamaan puitteet onnistua. Omintakeista on ollut tapa sitouttaa ostettujen yritysten henkilöstöä omistamisen kautta. Kun työtehtävät firmassa kuin firmassa ovat verraten samankaltaisia eivätkä palkatkaan voi ratkaisevasti poiketa, omistajuus voi olla se pieni ratkaiseva tekijä.
Suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle ei haastatteluhetkellä 67-vuotiaalla Henri Juvalla ole. Kun purjehduskelit kääntyvät rospuuttoon, voi siirtyä Ranskan Antibesiin. Ja keväthankien kantaessa on Saariselän vuoro.
Ellei sitten jotain pikkukivaa kosketusetäisyydelle satu.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design