LVI-urakointia öljymaissa
Olli Lintula
Rakennusvienti öljymaihin Irak, Iran, Kuwait, Saudi-Arabia ja Libya oli huipussaan 1970-luvun lopulta 1980-luvun puoliväliin. Monissa projekteissa suomalaiset rakennusliikkeet eivät palkanneet suomalaisia LVI-urakoitsijoita, vaan toimivat paikallisten yritysten ja heidän työntekijöidensä kanssa. Rakennusyhtiöiden tavaksi tuli palkata myös suomalaisia putki- ja iv-asentajia omaan palvelukseensa ja heille LVI-työnjohtoa, joka hankki paikalliset materiaalit.
Bagdadin konferenssipalatsin rakentaminen
Kuuluisin suomalaisten toteuttama projekti Lähi-idässä oli vuonna 1978 alkanut Bagdadin konferenssipalatsi, jota rakennettiin sitoutumattomien maiden konferenssia varten. Vaativan palatsin pääurakoitsija oli suomalaisten rakennusliikkeiden yhteenliittymä IRCO Group, johon kuuluivat Polar, Palmberg, Lemminkäinen ja Teräsbetoni.
Projektiin valittiin putkiurakoitsijaksi Onninen, mutta ilmastointiurakoitsijaksi tuli belgialainen Continental Air Conditioning. Tämän yhtiön vähemmistöosakuuden Are osti myöhemmin 1983. Työvoimana Onninen käytti suomalaisia asentajia.
Merkittävää alan kannalta oli se, että vaativan LVI-suunnittelun sai tehtäväkseen Ekono. Vaikka Ekono oli alansa huippu Suomessa, kohteen vaativuus ja sen suunnittelussa käytetyt ASHRAE-normit olivat haastavia suomalaisille suunnittelijoille. Kongressisalista oli Ekonossa tehty pienoismalli. Sen avulla tarkistetut ilmastointiratkaisut olivat mieleen jäävää seurattavaa ja varmasti ainutlaatuista toimintaa siihen aikaan Suomessa.
Kohde muistetaan myös taloudellisista vaikeuksista, joita sovitteli jopa ulkoministeri Ulf Sundqvist. Kohteen tilannetta vaikeutti vielä sota, joka syttyi vuonna 1980 Irakin ja Iranin välille.
Ompelukonetehdas vai asetehdas Libyaan?
Toinen suuri suomalaisten urakoima kokonaisuus oli Perusyhtymän Libyassa vuosina 1980–1984 toteuttama asetehdas ja koulutuskeskus, josta myös nimeä ”ompelukonetehdas” käytettiin. Olin mukana projektissa koko tarjousvaiheen ja suunnittelun sekä rakentamisen ajan paikan päällä Libyassa.
Kaikki suunnitteluun liittyvät asiat neuvoteltiin ja käsiteltiin Moskovassa. Tämä tarkoitti lähes pysyvää oleskelua Moskovassa vuoden ajan.
Projektin tilaajana oli Neuvostoliiton ulkomaisten taloussuhteiden valtionkomitea, jonka teknisen osaston GTD vastasi käytännössä projektista. Lopullinen tilaaja oli Libyan armeijan organisaatio, jolle suomalaisten mukanaolo toteutuksessa oli selvästi toivottu ratkaisu.
Tehtaaseen tuli tuhansia työstö- ym. koneita, joista suunnittelun tarvitsemat lähtötiedot (paineilma, kaasut, vedet, höyryt, lämmöntuotanto ja sähkötiedot jne.) saatiin poikkeuksellisen hyvin ja tarkasti. Kohteen kerrosala oli mittava, 200 000 neliömetriä, sisältäen tehdaskompleksiin kuuluvaa tilaa ja muun muassa testausrakennuksen.
LVI-asennuksen kokonaisarvo oli suuri, ja tekniikka poikkeuksellisen vaativa sisältäen suomalaisesta näkökulmasta ainutkertaisia ratkaisuja.
LVI-tekniikan hankinnan kannalta oli välttämätöntä tehdä erilaisia hankintapaketteja riittävän kilpailutilanteen varmistamiseksi. Pelkästään vedenkäsittelyjärjestelmän arvo oli niin suuri, että sillä hetkellä Suomessa oli vain muutama yhtä suuri putkiurakka. Urakan sai Vesikemia, jolle puolentoista kilometrin syvyydestä tulleen porakaivoveden laatu tuotti suuria takaiskuja.
Jäähdytyslaitteet hankittiin suoraan Ranskasta Trane Ltd:stä, jolle kauppa oli suurin laitekauppa vuonna 1982. Suomalaista jäähdytyslaiteosaamista edusti kaupassa yrittäjätaivalta aloittava Heikki Lahdenperä (nykyinen Chiller Oy).
Varsinaisen putkiurakan kannalta vaikeutena oli se, että kohteen ylivoimaisesti suurin kokonaisuus oli prosessiputkitukset. Suomalaisista LV-urakoitsijoista ei juuri apua ollut, eikä Perusyhtymässä haluttu päätyä ulkomaisiin urakoitsijoihin, vaikka tarjouksia oli käytettävissä.
Tarvikkeet kotimaasta, tekijät Filippiineiltä
Lopulta ratkaisu löytyi, kun Perusyhtymä-konserniin kuuluva PPTH oli hävinnyt kohteen teräsrakenteiden valmistuksen. Sen jälkeen prosessiputkiurakka alkoi kiinnostaa, ja sopimuksen sai PPTH.
Tämä sopi mainiosti tilanteeseen, sillä perinteiset LV-putkityöt päätettiin tehdä omana työnä. Tarvikkeet hankittiin Suomesta ja työntekijät Filippiineiltä. Hannu Lahti ja Ilkka Kousa hoitivat ongelmitta LV-työt filippiiniläisten kanssa valmiiksi. PPTH vastasi isojen ja vaativien putkien urakasta käyttäen työvoimana filippiiniläisiä asentajia. Tämä oli Perusyhtymän pyyntö. Perusyhtymä käytti kaikissa rakennustöissä filippiiniläistä työvoimaa eikä se halunnut työmaalle suomalaisia asennusmiehiä.
Poikkeus tästä oli Jokilaakson Eristys, joka sai putkieristysurakan. Jaakko Saranne, joka oli Jokilaakson Eristyksen omistaja, lupautui lähtemään Filippiineille valitsemaan itselle putkieristäjiä Perusyhtymän käyttämältä välittäjältä. Matka jäi Jaakolle turistimatkaksi, ja hän sai luvan käyttää suomalaisia eristäjiä. Mukana oli Timo Saranne, joka on nyt isänsä jatkaja yrityksessä. Tarkkana miehenä Jaakko halusi vielä myöhemmin vahvistuksen verottajaa varten, että matka Filippiineille oli tilaajan pyyntö.
Ilmanvaihtourakan tarjoajia oli riittävästi. Tilaajan halu toimia kotimaisen yhtiön kanssa oli helppo toteuttaa. Ilmateollisuus oli juuri myyty Nokialle, ja toimitusjohtaja Erkki Öhrlingillä oli halu laajentaa vientiä myös Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan.
Kilpailu ilmanvaihtourakasta
Ratkaisua urakoitsijan valinnassa jouduttiin kuitenkin siirtämään eteenpäin, sillä Lounais-Lämmön Arvo Halonen oli koonnut yhtiöryhmän, joka tarjosi ilmastointiurakan. Tarjoushinta oli sellainen, että se oli helppo ohittaa tarjouksen kalleuden vuoksi. Saimme kuitenkin ylimmältä johdolta ohjeen käydä neuvottelua myös tämän tarjoajan kanssa. Hyvin nopeasti selvisi syykin, Polar kun oli ostanut Lounais-Lämmön. Ilmateollisuus Heikki Lamminahon johdolla onnistui urakassaan hyvin ensimmäistä kertaa filippiiniläistä työvoimaa käyttäen.
Mitä ilmeisimmin ilmastointiurakan onnistuminen vaikutti siihen, että Nokian omistama Ilmateollisuus halusi vahvaksi toimijaksi Lähi-idän markkinoille. Tällaista halua syntyi varmasti siitä, että Are oli mennyt osakkaaksi belgialaiseen CACC-yhtiöön, joka tarjosi myös tähän urakkaan ilmastointiurakan.
Libyan urakan jälkeen Ilmateollisuus ottikin uuden askeleen kansainvälistymisessä ja perusti Itävaltaan yhtiön tarkoituksena vallata Lähi-itää. Tulokset jäivät kuitenkin laihoiksi, ja toiminta loppui varsin pian. Toimiminen suomalaisten rakennusvientiyhtiöiden suojassa aliurakoitsijana oli kuitenkin turvallisempaa kuin toimia aliurakoitsijana ulkomaisille pääurakoitsijoille tai suoraan tilaajille. Ei tullut eteen kansainvälisiä sopimusteknisiä ongelmia, tuntemattomien normien tuomia toteutusongelmia eikä valuuttariskejä.
”Ompelukonetehdas”-urakassakin Perusyhtymä teki suomalaisten urakoitsijoiden kanssa urakat Suomen markoissa. Ainoastaan ulkomaisten urakoitsijoiden tai toimittajien kanssa sopimusvaluutan piti olla dollari, mikä oli Perusyhtymän sopimusvaluutta. Näin tapahtui myös jäähdytyslaitetoimittaja Tranen kanssa, vaikka Tranen halu oli tehdä kauppa Ranskan frangeissa.
Myöhemmin Tranen sopimuksen tekijä kiitti erityisesti sitä, että olimme olleet tiukkoja sopimusvaluutan kanssa. Tämä tarkoitti Tranelle sopimushinnan kasvua 1,6-kertaiseksi dollarin kurssinousun johdosta, mikä toi saman hyödyn Ranskan frangille kuin Suomen markalle.
Jos tiukkaa valuuttapolitiikkaa olisi käytetty suomalaisille LVI-urakoitsijoille, nämä olisivat päässeet nauttimaan hyvistä kurssivoitoista, jotka jäivät nyt Perusyhtymälle.
Öljymaiden ihme hiipuu
Suomalaisilla LVI-urakoitsijoilla ja suomalaisilla LVI-asentajilla öljymaiden ihmettä kesti noin kymmenen vuotta.
LVI-alan yritykset selvisivät koettelemuksista hyvin, jopa taloudellisesti, vaikka suomalaisilla pääurakoitsijoilla olikin vaikeuksia. Kokemukset kolmansien maiden työvoiman käytöstä olivat opettavaisia. Toimintatavat piti sopeuttaa paikallisiin tilanteisiin ja vaatimuksiin. Saatua kokemusta ei voi väheksyä.
Suomalaisille LVI-asentajille työskentely ulkomailla antoi paljon, olivatpa he suomalaisen LVI-urakoitsijan tai rakennusliikkeen palveluksessa. Vaikka työtä jouduttiin tekemään haastavissa olosuhteissa, rahan takia matkaan lähteneet asentajat eivät pettyneet pitkistä työpäivistä huolimatta. Muistiinpainuvia kokemuksia jättivät myös alueella käydyt sodat ja muut kriisit.
Loppu LVI-töille tuli 1980-luvun lopulla. Kokemuksia oli saatu, ja Euroopassa odottivat uudet ja yllättävät muutokset.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design