LVI-urakoitsijan joulun toivelistalla maltilliset kustannusrakennemuutokset, osaava työvoima sekä suotuisat tes-neuvottelut

LVI-TU:n puheenjohtaja Mika Nikula

Jos viime jouluna ajateltiin vuoden 2020 olleen erikoinen, ei tätä vuottakaan voi normaaliksi kutsua. Korona pitää meitä edelleen pihdeissään ja rokotuksista huolimatta uusia aaltoja tuntuu tulevan. Globaali komponenttipula sekä raaka-aineiden rajut hinnannousut ovat lisänneet arkemme epävarmuustekijöitä. Rakentamisen korkea määrä kasvattaa yhä pahenevaa osaajapulaa sekä työntekijöiden että toimihenkilöiden osalta.

Kenties korona on tullut jäädäkseen ja sen kanssa on opittava elämään. Päättäjien tulisikin löytää keinot, joilla yhteiskunta voidaan pitää auki ja työskentely työpaikoilla turvallisena. Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Samalla tavalla kuin työnantajan on poistettava muutkin turvallisuusuhat, pitäisi työnantajalla olla keinot taata työntekijöiden – ja asiakkaiden – turvallisuus tartuntatauteja vastaan. Tämä ei ole mahdollista ilman, että koronapassi otettaisiin laajamittaisesti käyttöön työpaikoilla pandemian aikana.

Nähtäväksi jää milloin komponentti- ja raaka-ainepula helpottaa ja palaamme niiden osalta taas normaaliin olotilaan. Harva varmaan osasi ennustaa tällaisia hintojen nousuja, joita olemme nyt nähneet. Kiinteissä urakkamalleissa urakoitsija jää aina kustannusten nousujen maksumieheksi. Urakkahintoihin kun nousseita hintoja ei voi siirtää, vaan ne pitää kärsiä itse. Olisikin aiheellista pohtia, pitäisikö vastaisuuden varalle rakentaa jonkinlainen mekanismi, joka tasaisi korotuksista aiheutuneita kuluja kaikkien osapuolten kesken. Ei ole kenenkään etu, jos osaavat ja pätevät urakoitsijat joutuvat kohtuuttomiin vaikeuksiin tai jopa konkurssiin itsestään riippumattomista syistä.

Ei liene vaikea arvata mitä LVI-urakoitsijan kirjeessä joulupukille lukee. Toivelistalla on varmasti ainakin maltilliset ja ennustettavat kustannusrakenteiden muutokset, osaavan työvoiman saatavuuden helpottuminen, pandemian ja sen vaikutusten helpottaminen sekä sopuisat työmarkkinaneuvottelut, jotka päätyvät kaikkia osapuolia tyydyttäviin ratkaisuihin. Unohtamatta tietenkään alan arvostuksen lisääntymistä ja talotekniikan nostoa sille kuuluvaan asemaan rakentamisen hierarkiassa.

Joulun alusviikot ovat totuttuun tapaan rakennusalalla kiireisiä, kun kaiken pitää olla valmista ennen joulua. Muistetaan kuitenkin hiljentyä ajoissa joulun viettoon ja levätä, jotta olemme valmiit ottamaan vastaan vuoden 2022 haasteet. Mitä ikinä ensi vuosi tuokaan tulleessaan. Ei olisi pahitteeksi, vaikka tuleva vuosi tarjoaisi vaihteeksi vähemmän dramaattisia käänteitä.

Hyvää joulua ja menestyksekästä vuotta 2022!

Mika Nikula, puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

LVI-TU Blogit 12-2021