LVI-Urakoitsijapäiviltä Treffeille
Jari Syrjälä
LVI-väki on aina arvostanut tilaisuuksia, joissa yhdistyy tiukka asia ja viihtyisä yhdessäolo. Ammatillinen anti on ollut tärkeää, mutta ehkäpä vielä tärkeämpää on ollut ajatustenvaihto kollegoiden kanssa hyvässä yhteishengessä. Näitä tarpeita pyritään tyydyttämään LVI-Päivillä ja LVI-Treffeillä.
Talotekniikkaliitto järjesti vuonna 2000 alan yhteistapahtuman, Hiirenkorvapäivät. Tarkoitus oli laajentaa päivät talotekniikka-alan järjestöjen yhteisesti järjestämäksi tilaisuudeksi. Tässä ei onnistuttu.
LVI-Keskusliiton järjestämä Talotekniikkapäivä pidettiin viimeisen kerran 2004. LVI-ihmiset heittelivät järjestöille toivomuksia ”vanhojen urakoitsijapäivien” herättämisestä henkiin ajanmukaistettuina. Toiveiden esittäjiä ja neuvojen antajia oli monia, mutta kampeen tarttujia vähemmän. Tilaisuuden pitäisi olla korkeatasoinen, mutta se ei saisi maksaa osallistujille mitään. Hienoa olisi, jos ruokailut, majoitus ja illanvietto olisivat maksuttomia, ja paluumatkalle lähtiessä saisi vielä satasen käteen. Ja kotiin sekä verottajalle todistuksen, että ammattiasialla on oltu.
Urakoitsijapäivät syntyivät pitkällä lounaalla
LVI-Keskusliiton tehtävien jaossa 2004 alan ammattitapahtuman järjestäminen tuli LVI-Teknisten Urakoitsijoiden vastuulle. Ilkka Salon aloittaessa samana vuonna teollisuuden yhdistyneiden liittojen LVI-Talotekniikkateollisuuden (sittemmin Talteka) toimitusjohtajana haimme valmistajien ja urakoitsijoiden yhteisesti edistettäviä asioita. Kahden järjestömiehen pitkällä joululounaalla Ilkka ehdotti alan yhteisen tapahtuman järjestämistä. Kerroin asiasta keskustellun myös LVI-TU:n piirissä ja jopa jonkinlaisia sormiharjoituksia Hiirenkorvapäivien ja Talotekniikkapäivän kokemusten pohjalta tehdyn.
Asianmukaisten ja tavanomaisten ruokajuomien vauhdittamina ryhdyimme suunnittelemaan LVI-urakoitsijapäiviä jo seuraavalle vuodelle. Urakoitsijapäivät-nimeen päädyimme, sillä urakointi on luonteva solmukohta teollisuuden, suunnittelun ja tilaajan näkökulmista. Illan päätteeksi totesimme, että jos vielä aamulla olemme samaa mieltä, päivät järjestetään.
Ikaalisiin uusia ihmisiä tekemään
Ensimmäiset ”uudet” LVI-urakoitsijapäivät järjestettiin marraskuun puolivälissä 2005 Ikaalisten kylpylässä. Päivien slogan oli ”Ikaalisissa tehdään uusia LVI-ihmisiä”, kylpylä kun oli suosittu tanssipaikka ja varmaankin monen uuden kansalaisen alkujuuri. Tapahtuma oli merkittävä myös Ikaalisten kylpylälle, ja henkilökunta oli täysin rinnoin mukana valmisteluissa ja toteutuksessa. Kylpylän markkinointijohtaja Timo Leppäkoski kävi markkinoimassa miesvaltaisen tapahtuman tansseja naisvoittoisille työpaikoille ja oppilaitoksille luvaten linja-autokuljetuksia Ikaalisiin. Muun muassa Tampereen kätilöopistolta lähti bussilastillinen opiskelijoita Timon perusteltua lähtemistä ammattivastuulla. Kätilöt tekevät uusia ihmisiä, ja kun Ikaalisissa tehdään uusia LVI-ihmisiä, kätilöiden pitää olla paikalla.
Tavoitteena oli luoda korkeatasoinen ja samalla käytännönläheinen koulutus- ja kohtaamispaikka tavaroiden ja palvelujen toimittajille ja käyttäjille; tilaisuus, josta vuosien myötä kehittyy alan itsensä toteuttama seminaari ja ammattimessu. Painopiste oli urakoinnissa, mutta päivät toteutettiin yhdessä teollisuuden ja kaupan kanssa. Alan tulevaisuuden tekijöille, opettajille ja opiskelijoille, järjestettiin oma ohjelma urakoitsijapäivien yhteyteen.
LVI-urakoitsijapäivien sisältö muodostui seminaarista, näyttelystä, iltatilaisuudesta sekä tietoiskuista. Osallistumista helpotettiin järjestämällä runkoreiteille Helsingistä, Turusta, Lappeenrannasta ja Kuopiosta linja-autokuljetukset.
Varsinaisia osallistujia oli 300; lisäksi opettajia ja opiskelijoita oli puolisentoista sataa. Palautteissa päiviä pidettiin yleisesti onnistuneina; Ikaalisten sijainti oli maantieteellisesti keskeinen, majoitus ja seminaarit toimivat ja ruoka oli hyvää. Kehittämiskohteitakin löytyi. Näyttelyosaston ilme ei ollut yhtenäinen, jokainen toi omat serminsä ja pöytänsä. Itämainen basaari, kuvasi LVI-Talotekniikkateollisuuden puheenjohtaja Jari Paasikivi näkymää. Joku myöhään majoituksen varannut oli saanut ”matkustajakodin tasoisen kämpän räntäsateisen pimeän tien päässä”. No, vielä myöhemmin majoitusta yrittäneet joutuivat Ikaalisten keskustaan, sillä kylpylän kapasiteetti ei riittänyt kaikille osallistujille.
Pöydän alta syömään
Yksi erikoisuus oli käännetty illallinen. Tavarantoimittajat irvailevat, että monissa tilaisuuksissa urakoitsijat ovat loppuillasta pöydän alla. Nyt päätettiin toimia toisin. Ensimmäisillä LVI-urakoitsijapäivillä kahvi-avec oli katettu pöydän alle, jossa illallistajat kävivät sen alkuun nauttimassa. Sen jälkeen noustiin tuoleille ja nautittiin jälkiruoka, jonka jälkeen tarjottiin pääruoka. Illallinen päätettiin alkuruuan jälkeen tarjoiltuun alkudrinkkiin.
Kaikki eivät käännetystä illallisesta pitäneet.
Illallisen aikataulu meni hieman pitkäksi, ja jo ennen kello 22:a pari bussilastillista daameja takoi lasiovia toivoen, että he pian pääsisivät kovasti kehuttujen putkimiesten tanssitettaviksi.
LVI-urakoitsijapäivistä muodostui heti ensimmäisellä kerralla alan itsensä toteuttama verkostoitumisareena.
Melu Ikaalisen ongelmana
Seuraavat urakoitsijapäivät pidettiin marraskuussa 2007 niin ikään Ikaalisissa. Teemana oli ”LVI-urakoitsijana menestyminen ja jaksaminen”. Itämainen basaari vaihtui järjestäjien rakennuttamiin yhtenäisiin näyttelyosastoihin. Tuunauskaan ei poistanut Maininki-salin ongelmaa: äänet kantautuivat näyttelyosastolta luentotiloihin ja päinvastoin. Hiljainen hetki syntyi vain Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotilan esityksen ajaksi: hänen kuivalla huumorilla höystämänsä esitys kaiken maailman ja Suomen talousnäkymistä imaisi osallistujat sanan ääreen kuin kinkereille konsanaan. Tänne tosin vapaaehtoisesti.
Näillä LVI-urakoitsijapäivillä järjestettiin toisen päivän aamupäivälle hyvin asiapitoinen ohjelma. Ajatus olisi pitänyt varmaan testata ensin alkoholille persoilla hiirillä laboratoriossa. Edellisen päivän ohjelman myöhäisestä päättymisestä johtuen osallistumisprosentti jäi jonnekin keskioluen ja viinin vahvuuksien väliin, ja niinpä kokeilusta luovuttiin jatkossa.
Muutto Aulangolle
Yksi LVI-urakoitsijapäivien tapahtumapaikan valintakriteeri on ollut, että luentotila ja näyttely muodostavat tiiviin kokonaisuuden, josta ei hevin hipsitä baariin tai hotellihuoneeseen. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta on vaikea löytää kohtuullisen matkan sisällä maantieteellisesti keskeisiltä paikoilta mainitut vaatimukset täyttäviä vaihtoehtoja, jonne lisäksi voidaan majoittaa yli 200 henkeä. Ikaalisten ääniongelmat kuitenkin pakottivat hakemaan vaihtoehtoisia ratkaisuja, ja tällaiseksi vuoden 2009 päiville muodostui Hämeenlinnan Aulanko. Optimaalinen ei sekään ollut, sillä runsaan 40 osaston näyttelyn sovittaminen vaati luovuutta.
Päivien pääaiheina olivat energiatehokkuus ja työmarkkinat. Julkisuus oli taattu, kun puhujina olivat muun muassa asuntoministeri Jan Vapaavuori ja valtakunnansovittelija Esa Lonka. Iltaohjelma oli maskuliininen, ja kun osallistujat eivät halunneet tanssia härkäpareina, ajatus Hämeenlinnan yöhön lähtemisestä tuntui hyvältä. Aamuyöstä hotellille palattaessa idea ei tuntunut enää yhtään hyvältä.
Uutta konseptia etsimässä
Vuoden 2011 tilaisuus järjestettiin Aulangolla perinteisen kaavan mukaan. Järjestäjistä itsestä alkoi tuntua siltä, että nyt tarvitaan paikan ja rytminvaihdosta. Aiemmilla päivillä tehdyt palautekyselyt eivät antaneet eväitä uuden kompassisuunnan määrittämiseen. Tuotenäyttely kasvatti jatkuvasti suosiotaan, ja yli 40 osaston sijoittamien järkevästi yhteen tilaan kävi vaikeaksi.
Ehdotus- ja tarjouspyyntöjen sekä kohdekäyntien perusteella vuoden 2013 LVI-Päivät toteutettiin Tampereella hotelli Rosendahlissa. Nimen lyhentämisellä LVI-Päiviksi haluttiin korostaa tapahtuman luonnetta koko LVI-alan, jopa läheisten alojen, yhteisenä tilaisuutena. Tämä otettiin huomioon sekä ohjelman rakentamisessa että osallistujamarkkinoinnissa. Osallistujakunnan laajentamisessa ei juurikaan onnistuttu, kuten ei myöhemmilläkään LVI-Päivillä.
Uutta oli myös ohjelman rakenteellinen uudistus. Kaikille yhteisen aamupäivän jälkeen ohjelma jakautui iltapäivällä yritysjohdolle painotettuun osioon sekä esimiehille ja asiantuntijoille suunnattuun jaksoon.
Rosendahliin oli mahdollista rakentaa ihanteellinen kahden luentotilan ja näyttelyalueen tiivis kokonaisuus. Kuulijoiden saaminen tauon jälkeen kahteen eri saliin tosin muodosti oman haasteensa, sillä näyttelyn keskelle rakennettu drinkkibaari houkutteli osallistujia enemmän kuin parhaatkaan luennoitsijat. Ratkaisu ei kuitenkaan ollut baarin poistaminen, vaan seuraaville LVI-Päiville pystytettiin palvelun jouduttamiseksi kaksi baaria.
LVI-Päivät on vuodesta 2013 alkaen toimeenpantu Tampereella. Teemat ovat vaihdelleet, ja vuonna 2019 palattiin yhteen ohjelmarunkoon. Miesvaltaisella alalla sosiaalisen iltaohjelman keksiminen on ongelma, jota osallistujat ovat ratkoneet siirtymällä Tampereen yöelämään. Samoin tuntemuksin sekä lähdettäessä että palatessa kuin aikoinaan Hämeenlinnassa.
Alusta alkaen päivillä on järjestetty opiskelijoille oma ohjelmaosuutensa. Siihen on kutsuttu oppilaitosten johtamina ammattikorkeakoulujen opiskelijoita ja alkuvaiheessa myös ammattiin opiskelevia. Runsaan oppilasmäärän johdosta sittemmin on keskitytty AMK-opiskelijoihin.
Vuodesta 2007 alkaen tapahtumassa on julkaistu vuoden LVI-urakoitsija ja usein myös palkittu vuoden LVI-nainen.
LVI-Treffit
LVI-Päivien järjestäjinä ovat LVI-urakoitsijoiden ja teollisuuden liitot sekä tukkurit Ahlsell, Dahl ja Onninen. Näiden tahojen tekemän linjauksen mukaisesti parittomina vuosina järjestetään LVI-Päivät ja parillisina vuosina toteutetaan yhteistyössä Suomen Messujen kanssa LVI-Treffit FinnBuild-messujen yhteydessä. Järjestäjinä ovat mukana myös Suomen LVI-liitto SuLVI ja VVS Föreningen i Finland. LVI-Päivien osallistujamäärä on vakiintunut 300:n paikkeille, LVI-Treffeille on saapunut runsaasta 100:sta reiluun 200:an ammattilaista.
LVI-Treffit on pienimuotoisesti toteutettu LVI-päivät. Sen ohjelma koostuu kolmesta napakasta esityksestä, jotka yleensä käsittävät tekniikkaa, taloutta ja työelämää. Jälkitreffeillä on jatkettu seurustelua kollegojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa naposteltavan ja virvokkeiden kyyditseminä. Treffejä on toteutettu myös brunssitilaisuuksina. Tiiviin seminaarisession jälkeen on siirrytty tutustumaan FinnBuildin näyttelyn antiin.
Treffien nimi muuttui 2018 Talotekniikka-Treffeiksi. Vuonna 2020 ei Treffejä voitu järjestää koronan vuoksi, ja seuraavaan kevääseen siirretty tapahtuma striimattiin livenä.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design