LVI-urakoitsijat varautuvat töiden vähenemiseen

Talotekniikan LVI-asennusyritykset ennustavat rakentamisen supistuvan ensi vuonna. Suhdannetilanne heikkenee uudisrakentamisessa nykyisten töiden valmistuessa vuodenvaihteen jälkeen, eikä korjausrakentamiseenkaan mittavasta putkiremonttitarpeesta huolimatta ole odotettavissa toivottua piristystä.

Uudisrakentamisen tilanne on heikko 40 %:lla urakointiyrityksistä. Kolmannes vastaajista uskoo tilanteen edelleen pahenevan, ja puolet arvioi sen pysyvän ennallaan seuraavat puoli vuotta. Korjausrakentamisessa tilanne on 80 %:lla vähintään tyydyttävä, mutta vähenemistä povaavia on selvästi enemmän kuin kasvua odottavia.
– Riskit tilanteen heikentymiseen ovat suuremmat kuin kyselyn vastauksista voi päätellä. Monella yrityksellä on vielä vanhoja kohteita valmistumisvaiheessa. Tarjouspyyntövirta ei kuitenkaan kesän jälkeen herännyt aiempien vuosien tapaan, ja usean yrityksen työkanta käymässä ohueksi, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä kertoo.

LVI-urakoinnin kehnoon kannattavuuteen ei yritysten arviot tarjoushintojen kehityksestä tuo lohtua. Vastaajat ilmoittivat tehtyjen ja tarjottujen töiden hintojen pudonneen keväästä 4,7 %:lla ja liuku jatkuu 3 %:n laskulla ensi kevääseen.

Urakoitsijoiden täystyöllistävä tilauskanta riittää reiluksi neljäksi kuukaudeksi. Pääosalla vastaajista tilauskanta on pysynyt ennallaan viime kevääseen verrattuna, mutta ensi kevääseen sen odotetaan laskevan.

Lomautettuna on nyt 5 % työvoimasta, kun vuosi sitten vastaava määrä oli runsaat 3 % ja viime keväänä 2 %. Väkimäärä pienenee edelleen vuodenvaihteen jälkeen muutamalla sadalla hengellä.

– Työvoiman ja rahan hyvä saatavuus sekä poikkeuksellisen alhainen korkotaso tarjoavat nyt asuntoyhtiölle oivan tilaisuuden käynnistää siirrettyjä taloteknisiä peruskorjauksia, Syrjälä sanoo. Kun uudisrakentaminen aikanaan palaa normaalitasolle, putkiremontin tekijöistä tulee taas puute.

Tosin työvoiman saatavuus vaihtelee ammattiryhmittäin. Asentajia ja eristäjiä on tarjolla varsin hyvin, mutta työnjohtotehtävissä toimivista on pula.

Lokakuun puolivälissä tehtyyn kyselyyn vastasi 74 jäsenyritystä, jotka työllistävät yhteensä 5 500 LVI-ammattilaista.

 

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Jari Syrjälä,p. 050 3525 120

Tiedote 24.10.2012