Muutosta ensisilmäyksellä

Muutos parka. Se ei anna hyvää ensivaikutelmaa sitten millään. Kun työpaikalla puhutaan muutoksesta, se aiheuttaa kahvihuoneessa aaltojen sijasta epäluuloista supinaa. Hyvällä viestinnällä saadaan kuitenkin muutoksestakin salonkikelpoinen kumppani.

Talotekniikka-alalla tapahtuu monenlaista, tulee uusia liiketoimintamahdollisuuksia energiatehokkuudesta, yritysostoja ja fuusioita…. Usein muutos tönäisee meidät ensin pois mukavuusalueeltamme, se tuo mieleen epävarmuutta tulevasta, työpaikasta, työtehtävästä, osaamisesta. Ensimmäinen reaktion jälkeen moni miettii mahdollisuuksiakin. Toisiko muutos uusia tehtäviä, taitoja, työkavereita, asiakasryhmiä?

Muutoksella on monta mieltä, joten muutos on viestinnälle aikamerkki astua kehiin. Hyvä viestintä tukee muutosta, huono voi johtaa jopa kriisiin. Jos henkilöstölle ei kerrota selkeästi ja avoimesti mistä on kyse, mitä muutoksella tavoitellaan ja miten se muuttaa organisaation toimintaa, kriisi kolkuttaa ovella.

Mitä suurempi muutos, sitä enemmän tarvitaan viestintää ja vuorovaikutusta. Muutosviestintää suunnitellessa ja toteuttaessa kannattaa ottaa käyttöön FYK eli Faktat (kerro tosiasiat, viesti selkeästi ja ymmärrettävästi, ajoita oikein), Yhteisöllisuus (toimi yhdessä, arvosta, sitouta), ja Keskustele (osallista, vaikuta, varmista).

Hyvällä viestinnällä muutoksen sävyt muuttuvat positiivisiksi, mahdollistaviksi. Viestintä voi muuttaa muutoksen ensisilmäyksen silmäniskuksi ja hymyksi.

Pipsa Hiltunen, viestintäpäällikkö
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

LVI-TU Blogit 12-2019