Neljä vuotta työmarkkinapolitiikkaa ja edunvalvontaa

Neljä vuotta sitten hyppäsin suuriin saappaisiin LVI-Teknisten Urakoitsijoiden puheenjohtajaksi edeltäjäni Henri Juvan jäljiltä. Puheenjohtajakauteni aikana kasvu on ollut vauhdikasta niin talouselämässä kuin yhdistyksessämmekin.
Jäsenyritysten määrä on kasvanut noin 25 %. Yritysten liikevaihto on 1,3 miljardia euroa ja henkilömäärä 7 500 henkilöä. Jäsentemme tyytyväisyys liittoomme on tutkimusten mukaan korkea ja jäsenmaksuja on vahvan talouden aikana pystytty jopa alentamaan. Kasvusta, käytännönjärjestelyistä ja operatiivisestä toiminnasta on vastannut liiton toimisto, joka ammattimaisella otteella ja pienillä resursseilla on saanut ihmeitä aikaan.
Toimialajärjestömme tärkein tehtävä on työmarkkinatoiminta. Kun kumpikin osapuoli tietää missä mennään, vältytään monelta harmilta ja energia voidaan suunnata tehokkaaseen tekemiseen. Järjestömme palvelupalettiin kuuluukin kouluttaminen sekä työehtoasioissa, sekä yrityksen juridiikkaan liittyvissä muissa asioissa. Työmarkkinatoiminnan terävin ydin on TES-neuvottelut. Puheenjohtajakauteni aikana on käyty neljä työmarkkinakierrosta ja allekirjoitettu seitsemän sopimusta. Palkankorotukset ovat olleet maltillisia ja antaneet mahdollisuuden kasvuun. Työmarkkinakierroksista viimeisin, 2018 kevään sopimus, on jäänyt mieleeni torjuntavoittona. Se saavutettiin historiallisen työsulku-uhkauksen kautta, josta Rakennusteollisuus RT:n hallituksen jäsenenä olin päättämässä.
Liittomme tavoitteena on vahvistaa talotekniikan roolia rakentamisessa ja ennen kaikkea kiinteistön koko elinkaaressa. Tämä tavoite koskee kaikkia alan yrityksiä, ja sen toteutuminen osaltaan myös jäsenten käsissä. Liitto palvelee loistavasti jäsenistöllemme ja rohkaisenkin kaikkia osallistumaan liiton tilaisuuksiin sekä käyttämään palveluja, jotka meille kaikille kuuluu. Uskon, että tärkeintä antia tilaisuuksissa on yhteisöllisyys, joka on aistittavissa aina kun kokoonnumme.
Luottamustoimessani minulle annettiin valtakirja muun jäsenistön toimesta heidän etujen ajamiseen ja edustamiseen. Rakentamiseen liittyvät ongelmat ovat maanlaajuiset eivätkä riipu yrityksen koosta. Luottamustoimi on koko jäsenistön etujen ajamista, ei oman yrityksen tai aseman. Tämä lähtökohta unohtuu joiltakin valitettavan usein tehtävää hoidettaessa vaikka tulisi olla kirkkaana mielessä.
Nyt on aika tehdä henkilökohtainen tilinpäätös kuluneesta neljästä vuodesta. Puheenjohtajuus edustuksineen on vienyt minulta noin 30 työpäivää vuodessa. Yritykseni on samanaikaisesti kasvanut 40 henkilön yrityksestä 80 henkilön konserniksi. Toimin kolmen eri yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana sekä neljän muun yhtiön hallituksen jäsenenä. Vaimoni on yrittäjä ja perheeseen kuuluu kolme kouluikäistä lasta harrastuksineen. Päivääkään en vaihtaisi pois. Olen tutustunut upeisiin ihmisiin ja kokenut asioita, joita kainuulainen pienyrittäjä ei voi edes kuvitella. Olen ollut etuoikeutettu. Kiitos!
Ville Hälinen, toimitusjohtaja, LVI-Aitta Oy
LVI-TU:n puheenjohtaja 2015–2018
P.S. Tuleva puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan syyskokouksessa 12.12.
Tervetuloa kokoukseen, ja ennen kaikkea menestystä liiton uudelle johdolle!