Peikko pois – putkiremontti haltuun
Putkiremontti on taloyhtiön suurimpia korjaushankkeita. Valitettavasti sen aloittamista arkaillaan. Ihan turhaan. Kun hanke on hyvin suunniteltu ja hallitusti toteutettu, niin lopputulos palkitsee moninkertaisesti.
Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on käynnistettävä hankesuunnittelu, kun rakennus lähestyy viidenkympin ikää tai putkisto on todettu huonokuntoiseksi. Hankesuunnitteluvaiheessa eri vaihtoehdot käydään läpi, myös osakkaiden kanssa ja selkokielellä. Samalla arvioidaan, mitä muita korjauksia kannattaa tehdä putkiremontin yhteydessä. Usein on järkevää parantaa datayhteyksiä, sähköistyksiä, sisäympäristöä ja energiatehokkuutta. Hankesuunnittelua tehtäessä taloyhtiön on hyvä myös miettiä ja sopia tärkeimmät valintakriteerit yhteistyökumppanin valintaan. Kun hankesuunnittelu on tehty huolellisesti ja yhteisesti hyväksytty, itse hanke lähtee sujuvasti käyntiin.
Hankesuunnittelusta seuraava kriittinen vaihe on suunnittelijan ja urakoitsijan valitseminen. Kannattaa valikoida hyviä osaajia, joilla on näyttöä aikaisemmin suoritetuista kohteista. Usein isännöitsijä tietää muitakin remonttikohteita alueella: niistä kannattaakin kysellä suunnittelija- ja urakoitsijasuosituksia. Kun suositellut yhteistyökumppanit vielä natsaavat valittuihin valintakriteereihin, syntyy toimiva tiimi putkiremonttia toteuttamaan.
Putkiremontin toteutus on sujuvaa, kun hanke ja toiminnot on etukäteen suunniteltu. Työ etenee aikataulun mukaisesti ja valmistuu ajallaan. Teknisten ratkaisujen laadun varmistaa ammattitaitoinen valvoja. Työmaalla kaikki tietävät mitä tehdään ja missä mennään. Myös asukkaat. Hyvä asukasviestintä on yksi niistä kriittisistä elementeistä, joilla hanke onnistuu; asukkaita erityisesti kiinnostaa oman huoneiston toimenpiteet ja aikataulut.
Hetkelliset arkipäivän hankaluudet unohtuvat, kun remontti on valmis. Vesi on raikasta eikä vuodoista ole pelkoa. Suihkuhetki valoisassa kylpyhuoneessa ilahduttaa mieltä.
Monesti putkiremontin käynnistämistä arkaillaan. Turhaan. Toteutuksen jälkeen yleensä todetaan: miksei tätä tehty aikaisemmin.