Pro LVI -mitali Henri Juvalle

Pro LVI-palkinto myönnettiin tänä vuonna nelisenkymmentä vuotta LVI-alalla vaikuttaneelle Henri Juvalle. Juva toimii tällä hetkellä osin omistamansa Quattro Mikenti Groupin hallituksen jäsenenä sekä Kaskeajat Oy:n toimitusjohtajana.

  • Henri Juva on arvostettu tulevaisuuden kehityskulkujen näkijä. Hänen roolinsa koko talotekniikan alan kehittäjänä on huomattava. Juva on toiminnallaan määrätietoisesti nostanut talotekniikan merkitystä. Ja vaikka hänen näkyvä työ on tehty urakointiyritysten kautta, hän on ollut keskeinen alan taustavaikuttaja niin teollisuuden, tukkukaupan, suunnittelijoiden kuin urakoitsijoidenkin näkökulmast, Pro LVI-mitalin ojentanut Taltekan hallituksen jäsen, Onnisen Urakoitsijat-yksikön johtaja Kai Puustinen perustelee valintaa.

Juva on rakentanut menestyksekkäästi yrityskaupoilla kolme alan yritysrypästä. 1980-luvulla hän peri isänsä liikkeen ja rakensi siitä LVI-Juvan, jonka myi sittemmin Huber Oylle.

Seuraavaksi 1990-luvulla hän perusti LVIS-Teklogin, jonka puolestaan myi Skanskalle, ja jota hän johti Skanska eLVIS -nimen alla. 2000-luvulla yrityskaupoilla rakentuneessa Quattro Mikenti Groupissa Juva jatkaa hallituksen jäsenenä, vaikka omistus laski merkittävästi pohjoismaisen pääomasijoittajan tultua mukaan reilu vuosi sitten.

Talotekniikka-alalla Juva toimii edelleen toimitusjohtajana sijoitus- ja kehitysyhtiössään Kaskeajat Oy:ssä, joka on pääomistaja muun muassa viemärisaneerauksia tekevässä Quattro Lining Oy:ssä. Juva on lisäksi tehnyt pitkän uran alan toimialajärjestöissä.

  • Pidän huomionosoitusta samalla tunnustuksena LVI-urakoinnille. Olen tienannut leipäni alalla, josta en alun perin tiennyt mitään. Siitä kiitos kuuluu myös sille sitoutuneiden ihmisten joukolle, joka on näissä yrityksissä ollut mukana, Juva sanoo.
  • Viimeisin opetus, jonka olen toimintaympäristön muuttuessa saanut, onkin henkilöstön merkitys. Uskon, että alihankintaketjuttaminen on tullut tiensä päähän, ja yrityksen menestyksen määrittää henkilöstö. Osaaminen täytyy tänä päivänä keskittää omaan yritykseen.

Ensimmäinen reaktio Juvalla hänen kuullessaan tulleensa valituksi oli hämmästys.

  • Minähän olen urakoitsija. Ja tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun perinteisestä kaavasta on poikettu. Sitten ajattelin, että ehkä tämä huomionosoitus voi koskea myös urakointia.

Juva kokee mitalin myöntämisen perusteena olleen hänen pitkä elämäntyönsä useiden yritysten johdossa sekä alan eri luottamustehtävissä.

Pro LVI-mitali myönnetään henkilölle tai yhdistykselle, joka yhteisen käsityksen mukaisesti on aikaa ja vaivaa säästämättä työskennellyt LVI-alan parhaaksi. Mitalin myöntää Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry (aiemmin LVI-Teknisen Kaupan liitto ry) ja sitä on jaettu vuodesta 1985 lähtien.