Puheenjohtajan kesätervehdys: Menetetyt asemat takaisin

Kesällä tähän aikaan 70 vuotta sitten Karjalan kannaksella juostiin kovaa. Tämän päivän liike-elämässä pitää edetä vauhdikkaasti, että pysyisi edes paikoillaan.

Kaksi ensimmäistä lausettani muodostavat aasinsillan (lat. pons asinorum), jollaisella pyrin houkuttelemaan mahdollisen lukijani viimeiselle riville asti.

Asia on vakava: rakentamisen toimitusketju moniportaistuu vaikka lyhetä pitäisi. Mikä pahinta, tekoon syyllistyvät eturivin rakennuttajat.

LVI-urakoitsijat ja sähköurakoitsijat huomaavat yhä useammin, että rakennuttajan tarjoama sopimusmuoto on sivu-urakan sijaan alaurakka. Kuitenkin kiistatonta on, että teknisten järjestelmien rooli rakentamisessa ja varsinkin rakennuksen elinkaaressa kasvaa jatkuvasti.

Päätoteuttajan aliurakoitsijoilleen järjestämä pomputtelu päättyy vasta kun asentajat on aikataulusyistä pakko saada työmaalle. Suunnitelmien usein vähäisten muutosten pääasiallinen tarkoitus on hinnan painaminen teknisiä ratkaisuja heikentämällä.

Päälle tulee vielä kasvanut luottoriski. Päätoteuttajalta rahat loppuvat ennen rakennuttajaa, minkä moni alaurakoitsija on viimeisen vuoden aikana saanut karvaasti kokea.

Kun ongelma on yhteinen, ratkaisujakin kannattaa hakea yhdessä. Tällaisissa edunvalvonnan asioissa ei ole juopaa putkareiden ja sähkäreiden välillä. Hyvää yhteistyötä on toki tehty tähänkin asti, mutta tulosten varmistamiseksi tiivistämisen varaa vielä on.

Toivon, että taloteknisen urakoinnin edunvalvonnan terävöittäminen ja menetettyjen asemien takaisin valtaamiin nousee keskeiseksi, kun LVI-TU syksyllä uuden puheenjohtajan johdolla linjaa toimintaansa.

Oma puheenjohtajan pestini, jonka piti kestää kolme vuotta, venyi paljon pidemmäksi. Tulevassa syyskokouksessa jätän liiton ruorimiehen roolin seuraajalleni.

Sitä ennen, hyvää kesää ja toimeliasta lomakauden jälkeistä aikaa kaikille.

Henri Juva, puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry