Puheenjohtajan tervehdys

Kiitän lämpimästi luottamuksesta; otan LVI-TU:n hallituksen puheenjohtajan tehtävät vastaan ilolla. Ensimmäiseksi haluan kiittää edeltäjääni Ville Hälistä sekä liiton hallitusta ansiokkaasta työskentelystä liiton, jäsenyritysten ja koko toimialan eteen. Astun isoihin saappaisiin.

Puheenjohtajakauteni keskeisiä tavoitteita on taloteknisen urakoinnin aseman vahvistaminen. Urakoitsijamme tulee nostaa talonrakentajien rinnalle suoraan kumppanuuteen tilaajan kanssa. Isoissa ja vaativissa kohteissa se tarkoittaa taloteknisen urakoitsijan aseman vakiinnuttamista ns. allianssi- ja muissa kumppanuusmalleissa ja erillisten päätoteuttajien valintaa sekä rakentamiselle että talotekniikalle. Aseman vahvistaminen on alan yritysten ja liittojen yhteinen ponnistus. Olemmekin laittaneet työn alle Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n kanssa yhteisen talotekniikan strategian, joka valmistuu LVI-Päiville 24.10.2019.

Finanssikriisin aikana erikoisurakoitsijat tipahtivat puhtaiksi aliurakoitsijoiksi, eikä sieltä ole noustu parempiin toteutus- ja sopimusmuotoihin. Tältä osin roolin vahvistaminen edellyttää erikoisurakoinnin edunvalvonnan tiivistämistä rakentamisen kokonaisuudessa.

Toinen teema on alan kannattava liiketoiminta haastavammaksi muuttuvassa markkinatilanteessa. Tutkimuslaitosten ja pankkien ennustajat pudottavat tämän ja ensi vuoden kasvunäkymiä; onpa jopa kirjoitettu rakentamisen romahtamisesta. Tosiasiassa volyymi on palaamassa normaaliin vahvojen uudisrakentamisvuosien jälkeen ja tasapainottumassa uudis- ja korjausrakentamisen sekä ylläpidon välillä. Taloteknisessä urakoinnissa töitä riittää, vaikka uusien aloitusten määrä normalisoituisikin. Nyt, jos koskaan, on hyvä aika tarkistaa oma kilpailukyky ja kannattavuustaso.

Tuleva vuosi on tulvillaan mielenkiintoisia puheenaiheita, teemoja ja tapahtumia. Alan vetovoima, taloteknisen urakoinnin asema ja kannattava liiketoiminta: yhdessä olemme enemmän.

Rauhaisaa joulua ja kannattavaa vuotta 2019!

Heikki Pesu, puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Blogit 12-2018