Putkialan urakkahinnoittelun uudistaminen 1988
Pertti Aaltonen
Putkiasennusalalla urakkatyö, tai kuten nykyisin sanotaan: suorituspalkkaustyö, on ollut pitkä perinne. Jo ennen vuotta 1953 oli ollut joitakin paikallisia suoritukseen perustuvia pistehinnoitteluja. Sitten vuonna 1953 luotiin valtakunnallinen työehtosopimukseen perustuva urakkahinnoittelu, joka perustui ruotsalaisen hinnoittelun pohjalle. Se muokattiin suomalaisiin normeihin ja asennustapoihin soveltuvaksi.
Ominaista urakkahinnoittelulle oli sen yksityiskohtaisuus. Luokitus perustui kokonaisuuteen ja siihen, että raskaat ja suurikokoiset materiaalit toivat hyvin rahaa urakkaan. Hinnoittelu oli myös takapainotteinen, eli kalusteasennukset toivat rahaa urakan lopussa.
Hinnoittelun muodostivat yksiköt. Nämä oli määritelty muun muassa putkille metriä kohti, hitsauksille kappalekohtaisina, vesikalusteille kappalekohtaisina ja kattiloille painon mukaan. Yksiköt muutettiin palkaksi rahakertoimella. Erilaisia lisiä yksikköhintoihin oli useita muun muassa korkealle ja ahtaaseen paikkaan tulevista asennuksista.
Työn valmistuttua suoritettiin urakan mittaus työmaalla työnantajan ja etumiehen toimesta. Näin saatiin yksikkömäärä, joka muutettiin rahaksi. Rahamäärän selvittyä tehtiin urakan jako työkuntaan kuuluville työntekijöille. Jakoperusteina olivat työhön käytetyt tunnit ja työntekijän henkilökohtainen tuntipalkka.
Vanhentunut hinnoittelu aiheutti erimielisyyksiä
Urakkahinnoittelun yksityiskohtaisuus ja ajastaan jälkeenjääminen johtivat erimielisyyksiin sen tulkinnasta. Vuosina 1985 ja 1986 suuri osa liittojen välisiin neuvotteluihin tulleista riita-asioista jäi erimielisiksi. Erimielisistä asioista suuri osa päätyi työtuomioistuimeen, joista valtaosa kuitenkin päättyi työnantajapuolen mukaisen tulkinnan kannalle. Monet jutut olivat rahamäärältään olemattomia, mutta tietysti niillä olisi ollut vuosien mittaan kerrannaisvaikutuksia.
Putkijohtotyönantajainliiton hallitus nimitti hinnoittelun uudistamista valmistelevan työryhmän 1987 keväällä. Työryhmä sai työnsä päätökseen jo heinäkuussa 1987. Hinnoittelun uudistamisen tavoitteiksi määriteltiin:
- hinnoittelun karkeuttaminen
- hinnoittelun tasoittaminen
- tuntitöiden sisällyttäminen urakkaan
- suorituspalkkaustapojen monipuolistaminen
- hinnoittelun ylläpito tulevaisuudessa.
Uudistusneuvottelujen aloittaminen
Neuvottelut työnantaja- ja työntekijäpuolen välillä aloitettiin syksyllä 1987. Kummallakin osapuolella oli omat taustaryhmänsä. Osapuolten välisiin neuvotteluihin osallistuivat vain liittojen asiamiehet ja toimitsijat.
Työnantajapuoli otti uudistuksen pohjaksi ruotsalaisen normiaikahinnoittelun. Siinä työn yksikkönä oli normitunti. Normitunti kuvasi kuhunkin työvaiheeseen menevää aikaa. Vertailukohtana oli keskimääräisen ammattitaidon omaava työntekijä ja työolosuhteeksi oletettiin keskimääräinen tilanne rakennustyömaalla.
Ruotsalaisen hinnoittelun pohjalta muokattiin suomalaisiin olosuhteisiin soveltuva versio. Tätä hinnoittelua verrattiin jo toteutuneisiin töihin.
Hinnoittelun soveltamisalue on laaja. Sen voi sanoa kattavan omakotitalon putkitöistä aina tehtaiden, sairaaloiden ja julkisten rakennusten putkitöihin. Ruotsissa soveltamisalue on suppeampi ja siellä on omat erilliset hinnoittelut eri rakennustyypeille.
Ruotsalaisessa hinnoittelussa on lisäksi useita erillisiä kohtia, joilla pyritään ottamaan huomioon kohteen erilaiset vaatimukset ja olosuhteet. Siellä otetaan huomioon muun muassa vuodenaika, työnjohdon määrä, kannakkeiden tiheys, haarakappaleiden ja käyrien esiintymistiheys. Myös putkien sijainti rakennuksessa vaikuttaa normiaikaan. Sijainteina ovat esimerkiksi pohjajohdot, pystylinjat tai kytkentäjohdot.
Ruotsissa useat näistä em. tekijöistä sovitaan työnantajan ja työkunnan välillä jo työn alkaessa. Koska meillä tavoitteena oli hinnoittelun yksinkertaistaminen, paikallisesti sovittavat asiat yli kolmekymmentä vuotta sitten eivät tulleet kyseeseen.
Näin ollen oli mahdollisimman vähillä yksityiskohdilla saatava aikaan soveltuva urakkahinnoittelu. Karkealla rakenteella on se haittapuoli, että se ei sovi kaikkiin tapauksiin kovin hyvin. Toisaalta kokemuksen mukaan kokonaisuus tasoittaa eräitä epätasaisuuksia ja lopputulos on siten hyväksyttävissä. Eivät olosuhteet rakennuksilla kuitenkaan ole vakiot. Eri rakennustyypeille laadittiin tasoituskertoimet.
Niinpä hinnoittelun elementeiksi tulivat normitunnit erilaisille materiaaleille. Palkan muodostamiseksi otettiin normituntikerroin eli rahakerroin, jolla normitunnit muutetaan rahaksi. Normituntikertoimeksi otettiin vuoden 1987 urakkatöiden keskituntiansio.
Neuvotteluja liittojen välillä käytiin koko syksy 1987. Neuvottelujen tuloksena saatiin luotua esitys, jossa oli kummankin osapuolen hyväksymiä kohtia.
Työehtosopimusneuvottelut 1988 ja uusi työehtosopimus
Varsinaisissa työehtosopimusneuvotteluissa vielä hiottiin yksityiskohtia ja keväällä 1988 saatiin sellainen versio, jonka kummankin osapuolen neuvottelukunnat hyväksyivät. Myös työnantajaliiton hallitus oli sen hyväksynyt.
Sen ajan tavan mukaan työntekijäpuoli alisti neuvottelutuloksen jäsenäänestykseen. Työntekijäpuoli kuitenkin hylkäsi neuvottelutuloksen jäsenäänestyksessä. Tästä seurasi se, että työntekijäliitto antoi lakkovaroituksen 7.4.1988. Lakko olisi alkanut 21.4.1988, ellei sitä ennen saavutettaisi sovintoa.
Koska työntekijäliitto antoi lakkovaroituksen, asia päätyi valtakunnansovittelijan soviteltavaksi. Sovittelija antoi sovittelun tuloksena sovintoehdotuksen, ja työntekijäpuoli alisti sen jäsenäänestykseen. Tällä kertaa se läpäisi jäsenäänestyksen ja näin syntyi uusi putkialan normiaikahinnoittelu ja suorituspalkkaustyöt. Työehtosopimus allekirjoitettiin 10.5.1988.
Uusi urakkahinnoittelu otettiin käyttöön 1.1.1989 jälkeen tarjotuissa töissä. Tässä vaiheessa sitä sovellettiin vain uudisrakennuksiin. Saneeraustyöt jäivät edelleen vanhan hinnoittelun piiriin. Niitä koskeva hinnoittelu saatiin luotua kokeilun jälkeen 90-luvun alkuvuosina ja ns. musta kirja saatiin haudattua.
Koska kyseessä oli suurin uudistus yli kolmeenkymmeneenviiteen vuoteen, oli tärkeää, että sitä alettaisiin soveltaa oikein ja tulkittaisiin samalla tavalla kummankin osapuolen taholta. Tätä varten aloitettiin yhteisen tulkinta- ja koulutusaineiston valmistelu. Koulutusaineistoon tuli yhteiset esityskalvot ja käsikirjoitus koulutuksien pitämiseksi.
Työnantaja- ja työntekijäpuolen yhteisiä kaksipäiväisiä koulutuksia järjestettiin 1988 syksyn aikana 21. Niille osallistui noin 450 henkilöä. Työntekijäpuolelta tilaisuuksiin osallistuivat luottamusmiehet ja osallistuminen sisältyi luottamusmiesvapautuksen piiriin. Työnantajapuolelta koulutukseen osallistui työn- ja projektinjohtoa sekä palkkahallintoa. Koulutuksien pitäjinä toimivat työnantajaliiton asiamiehet ja työntekijäliiton jaostosihteeri ja neuvotteluihin osallistunut toimitsija. Liiton asiamiehet järjestivät vielä järjestäytymättömille työnantajille kaksi tilaisuutta, joihin osallistui noin 100 henkilöä. Työntekijäpuoli järjesti syksyn 1988 aikana luottamusmiehille viikonloppukursseja.
Näin jälkikäteen ajateltuna runsasta koulutusta voi pitää onnistuneena, koska suorituspalkkaustöiden osalta erimielisyyksiä vuosien varrella on ollut hyvin vähän. Erimielisyyksien vähenemien on omalta osaltaan edistänyt tuottavuuden kehittymistä ja muutenkin luonut myönteistä mielikuvaa LVI-alasta.
Suorituspalkkaustavat
Urakkahinnoittelun yhteydessä tehtiin myös suorituspalkkaustapojen uudistaminen. Sillä on ollut huomattava vaikutus alan tulevaisuuteen. Suorasta palkkiosta on tullut merkittävä palkkaustapa muun muassa saneeraustöiden palkkaustapana.
Tätä uudistusta voi näin jälkikäteen sanoa ainutlaatuiseksi. Sen sopiminen oli työntekijäpuolelta rohkeaa ja ennakkoluulotonta. Varsinkin, kun ajatellaan nykyisiä pyrkimyksiä päästä siihen, että asioista voitaisiin sopia paikallisesti. Onko sitten niin, että isoista asioista on helpompi sopia kuin pienistä?
Käytännössä mikä tahansa työ voidaan sopia tehtäväksi suorituspalkkaustyönä. Tämän mahdollistaa työehtosopimuksen ”Muut palkkiot” -määräykset. Palkkioiden sopimiselle ei ole asetettu mitään ehtoja, vaan ne voidaan sopia yksittäisen työntekijän tai työryhmän ollessa kyseessä etumiehen kanssa. Myöskään mitään tavoiteansiota ei ole työehtosopimuksen perusteella määrätty.
Työntekijän palkka on turvattu työehtosopimuksen takuupalkkamääräyksellä. Tämä perälauta turvaa työstä saatavan palkan, jos jostain syystä sovittu palkkio on sovittu väärin perustein.
Normiajoitetuille töille on asetettu reunaehtoja. Näitä ovat siis rakennustyömailla tehtävät asennustyöt. Näistä pitää sanoa, että niiden osalta on urakkatyöpakko. Siis vähänkin suuremmat työt (vähintään 24 normituntia) tulevat tehtäväksi suoralla urakalla, ellei muusta ole sovittu. Suoralla urakalla tehtävissä töissä urakkasumma muodostuu edelleen jälkikäteen suoritettavalla urakan mittauksella.
Paikallisesti sopimalla voidaan rakennuskohteen putkityöt jakaa pienempiin kokonaisuuksiin. Suoralla urakalla tehtynä kohde on kokonaisuus eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta.
Paikallinen sopiminen palkkioista edellyttää osapuolten välistä luottamusta. Luottamus saavutetaan yhteistyöllä ja rehellisyydellä. Edut paikallisesta sopimisesta koituvat niin työntekijöiden kuin työnantajan eduksi.
Uudistuksen vaikutus ansiotasoon
Uudistuksella haluttiin tietoisesti nostaa alan ansiotasoa. Ansiotaso nousi myös tuottavuuden parantumisen myötä. Selkeämmät työehtomääräykset vähensivät erimielisyyksiä ja voitiin keskittyä työntekoon. Kun työehdoista voidaan sopia paikallisesti, paikalliset olosuhteet tulevat otetuiksi huomioon.
Ensimmäisen käyttöönottovuoden 1989 ansiotaso nousi edellisen vuoden ansiotasoon verrattuna 9,8 prosenttia. Tämä ansiotason suuri kasvu johtui muun muassa siitä, että vanhan hinnoittelun mukaisia töitä valmistui ja ns. urakkapohjat maksettiin työn valmistuttua. Toisaalta niissä töissä, joissa sovellettiin uutta hinnoittelua, ansiota alkoi kertyä heti työn kuluessa tiheämmin tehtävien välimittausten ja sopimisen myötä. Uudistusta oli muutettu vastaamaan paremmin työhön kuluvaa aikaa.
Lopuksi
Tätä kirjoitettaessa vuonna 1988 uudistettu urakkahinnoittelu on ollut käytössä yli kolmekymmentä vuotta. Siihen on vuosien varrella tehty muutoksia työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä. Kuitenkin hinnoittelun runko on säilynyt alkuperäisen rakenteen mukaisena. Muutoksia on tehty muun muassa uusien materiaalien, muuttuneiden työtapojen ja ilmenneiden hinnoittelun epätasaisuuksien takia. Palkankorotusten vaikutus otetaan huomioon korottamalla normituntikerrointa. Kertoimen käytöllä on se etu verrattuna rahamääräiseen hinnoitteluun, ettei työehtosopimuksessa tarvitse muuttaa kaikkia kohtia palkankorotusten yhteydessä.
Putkialalla on tehty suorituspalkkaustöitä valtakunnalliseen urakkahinnoitteluun perustuen kohta 70 vuotta. Se on pitkä aika järjestäytyneiden työnantajien historiassa. Tulevaisuudessa sitten nähdään, säilyykö valtakunnallinen hinnoittelu vai mennäänkö paikallisesti sovittuihin palkkoihin.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design